Featured Image

Alderen sitter i ryggraden

De aller fleste av oss liker ikke å ha det vondt, vi liker ikke tanken på sykdom eller smerte som gjør at livskvaliteten nedsettes. Allikevel så ser vi en klar økning i livsstilsrelaterte sykdommer, og vi spiser av levealderen vår grunnet blant annet usunt kosthold og for lite allsidig bevegelse. Vi må komme oss mer i aktivitet og det er lurt å begynne å kjenne etter hvordan det står til med ryggraden sin mobilitet og styrke.

 

Alderen sitter i ryggraden.

Ja, det sier vi som driver med yoga: At tallet som står i passet ditt ikke nødvendigvis gjenspeiler den biologiske alderen din.

Å holde ryggraden din sterk, bevegelig og lang holder deg friskere, smartere og gjør deg mindre stresset.

Hele dette fantastiske prosjektet jeg har fått mulighet til å være med på i Berit sin nye bok, tar dette temaet virkelig på alvor. Jeg klapper i hendene av glede,- for dette er yogafilosofi og yogamedisin opptatt av. Å leve godt, i balanse med seg selv som mulig. Bremse stressreaksjoner i kroppen og erstatte disse med ro, pust, styrke og utholdenhet til det livet gir oss av medgang og motgang.

I yoga jobber vi med øvelser slik at vi kan holde hodet opplagt, kreativt og klartenkt via ryggen og ryggraden . Stive skuldre og en lite medgjørlig nakke gjør at det rett og slett blir mindre oksygentilførsel til hjernen din. Resultatet kan utover det å kjenne på trøtthet være svimmelhet, tørre øyne og spenningshodepine.

Begynner vi å bevege oss mer med spenningsfrigjørende øvelser som vi finner i yoga vil vi rett og slett kjenne oss både mer opplagt og fokusert.

Tenk på ordet ryggsøyle. Et hus, en bygning trenger et godt reisverk, en solid grunnmur for å kunne stå stødig og sikkert år etter år. Det samme gjelder for ditt hus, ditt hjem: Kroppen din.

Fleksible, sterke hofter og stødig bekkestruktur gir deg en god grunnmur, som holder ryggraden, selve reisverket for overkroppen din løftet. Overkroppen din er hjemmet til mange av de organene som holder deg i live, som skal holde deg frisk og fornøyd gjennom livet du lever.

Skal innsiden av kroppen din: Hjertet, lungene, tarmene, lever og nyrer for å nevne noen ha det bra – og være sikret god aktivitet,må de ha et hus som gir romfølelse og plass.

Ryggraden sin jobb er å holde på et sunt og godt løft i overkroppen og trenger derfor mulighet til å holde på dette løftet med hjelp fra hofter og brystkasse.

I tilleg hjelper mobiliteten i ryggraden deg til å kunne være allsidig aktiv i hverdagen. Du kan strekke deg opp, ned, til siden, vri deg og bøye deg bakover. Alle som har blitt satt ut av en prolaps eller en kink vet hvor frustrerende og utmattende det kan være å ikke få til en eller flere av disse bevegelsene.

Ryggraden trenger både at overflatemuskler og dypere muskulatur har lengde og styrke nok til å hjelpe til. Det er med andre ord lurt å både være fleksibel og kjernesterk på samme tid.

Dette utgjør en balanse som bedrer sirkulasjonen i hele kroppen, og det gir kroppen din en boost som holder den friskere og sunnere. Jeg møter på yogamatten trøtte 30- åringer og svært unge 65- åringer. Alle har godt av å holde kroppen sin i gang, uansett utgangspunkt.

Spesielt de som kjenner at ulike gjentagende betennelser, smerter eller stressende livsstil har begynt å sette kroppen i et begrensende modus. Jeg snakker ikke om naturlig aldring, jeg snakker om den som vi fremskynder med en hverdagsrytme som ikke gjør oss godt over tid.

Øvelser denne uken:

En for mobiliteten i hofter, lår og hofteleddsbøyere, og en for lengde og mer plass på hele baksiden av kroppen.

  1. Legg deg ned med bøyde ben. Plasser fotsålene i berøring med hverandre, og hold ryggen nedpå matten mens du lar knærne jobbe ut til siden. Du kan holde øvelsen i noen pust og gjenta flere ganger, eller du kan holde deg ro i noen minutter i øvelsen. OBS! Merk at du ikke anspenner/løfter med nedre del av rygg. Jobb hofter ned mot føttene og midjen inn mot navlen for kontakt med matten for hele ryggen.
  2. Velg et bord, en stol, en vegg…..Hender og armer i skulderbreddes avstand. I hoftehøyde.Ta et godt skritt bakover og jobb med å forlenge hele overkroppen bakover. Hold albueledd låst, strake knær og hold hodet i linje med overarmer. Tenk deg at du ser ut som en 90 graders vinkel mellom overkropp og ben.

Lykke til!

Siri Tuseth

Satya Yoga og Satya Yogaskole