Du kan kose deg med en kaffekopp eller fem med den beste samvittighet. Kaffen er en bønne og nå som 2016 er “bønnenes år” kan du sikre seg et tusentalls biologisk aktive forbindelser fra – nettopp kaffebønnen.
Ønsker du å holde deg ung for alderen og leve lenger, si ja til litt kaffe. Kaffekoppen ser ut til å redusere dødeligheten av hjerte-karsykdom, forebygge slag og Type2-diabetes og beskytte deg mot flere typer kreft (Bhatti 2013). Fornuftige mengder kaffe kan bedre blodsirkulasjonen (endotelfunksjonen) og styrke din fysisk yteevne, psyke, konsentrasjon og hukommelse (Oikonomou 2012).
Forskerne trekker frem kaffens rike antioksidantnivå, dens evne til å beskytte ugunstig kolesterol (LDL) mot avleiring i blodåreveggen, kaffens hemming blodproppdannelse og dens evne til å få blodåreveggene til å holde seg vedlike. Nå ser det jammen ut til at kaffen ikke bare bidrar som en kraftig gnistslokker i seg selv, den aktiverer jammen også cellenes eget antioksidantforsvar (O’Keefe 2013).
Kan det bli for mye av det gode?
Overdriv ikke inntaket. Omkring 3-5 kopper er nok. For mye kaffe er assosiert med både angst, søvnforstyrrelser, kalsiumtap i urinen og påfølgende benskjørhet.
Så si ikke nei takk til en god kopp kaffe, men sikre deg både smakene og helsekraften. Jeg lager meg et stort kaffekrus som jeg tar med meg inn på badet hver morgen, og gjerne en dessertkaffe som kos etter middagen. Prøv du også, det er nytelse for kroppen i hver eneste dråpe!
Berit N
- Bhatti, S. K., O’Keefe, J. H., & Lavie, C. J. (2013). Coffee and tea: perks for health and longevity?. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 16(6), 688-697.
- Oikonomou E, Siasos G, Chrysohoou C, et al. Long-term coffee consumption is associated with improved endothelial function in elderly individuals: IKARIA study (abstr). J Am Coll Cardiol 2012;59:A502.
- O’Keefe, J. H., Bhatti, S. K., Patil, H. R., DiNicolantonio, J. J., Lucan, S. C., & Lavie, C. J. (2013). Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality. Journal of the American College of Cardiology, 62(12), 1043-1051.