Featured Image

Disse kryddersmakene kan bedre blodsukkerreguleringen

Visste du at aromatiske krydder og urter kjent fra Middelhavsdietten, kan bedre blodsukker-reguleringen ved Type-2-diabetes? Men ikke alle kryddersmakene er like effektive ifølge en stor kunnskapsoppsummering med hele 77 studier. Les videre for å finne ut hvilke kryddersmaker som kan bidra best til en bedre blodsukkerregulering.

Det er ikke bare legemidler som kan hjelpe til med å bedre blodsukkerreguleringen ved Type-2-diabetes. Aromatiske krydder er «mat som medisin». Både ingefær, kanel, svartkarve, gurkemeie og safran hjelper. Sterkest effekt på fastende blodsukker har imidlertid ingefær, svartkarve og kanel som har.

Stadig flere rammes av diabetes med følgesykdommer

Type-2-diabetes øker i forekomst verden over. Tilstanden er koplet til inflammasjon og tilhører gruppen kroniske livsstilsrelaterte lidelser. Hvis inflammasjonen får stå, vil den svekke insulinantennene eller reseptorene på cellene og svekke insulineffekten stadig mer. Det betyr at lidelsen progredierer og at man gjerne utvikler følgesykdommer som svekker helsa. De siste 30-40 årene har antallet personer med denne diagnosen økt dramatisk. Nesten 10% av verdens befolkning er rammet ( 463 millioner individer i 2019). Øker forekomsten i samme takt fremover, vil 578 millioner være rammet innen 2030. Tallene er dramatiske, da flertallet av pasientene (> 60%) etter 10 år med diagnosen har utviklet tre eller flere følgesykdommer koplet til diagnosen.

Utviklingen kan imidlertid snues! Type-2-diabetes kan imidlertid både forebygges og behandles med anti-inflammatoriske kost-og livsstilsgrep.

Kryddersmaker med effekt

Metaanalysen evaluerte også krydder som nellik, timian, gurkemeie og forskjellige andre krydder og urter som er vanlige i kostholdet.

Formålet med den store kunnskapsoppsummeringen var å undersøke effekten av alle aromatiske urter og krydder i Middelshavskostholdet, slik som svartkarve, nellik, persille, safran, timian, ingefær, svart pepper, rosmarin, gurkemeie, basilikum, oregano og kanel, på blodsukkerreguleringen hos personer med Type-2-diabetes (T2DM).

Forskerne søkte etter studier i databasene PubMed, Web of Science og Scopus for å utforske effekten av disse aromatiske urtene og krydderne på blodsukkerreguleringen hos personer med Type-2-diabetes (T2DM).

De gjennomgikk hele 6958 studier, hvorav 122 studier ble inkludert i kunnskaps-oppsummeringen. Resultatene viste at kanel, gurkemeie, ingefær, svartkarve og safran forbedret fastende glukosenivåer betydelig hos de med Type-2-diabetes. De mest markante reduksjonene i fastende glukose ble oppnådd etter tilskudd av svartkarve, etterfulgt av kanel og ingefær, som oppnådde en reduksjon på mellom 27 og 17 mg/dL. Ingefær og svartkarve viste også en betydelig forbedring i langtidsblodsukker (HbA1c), mens ingefær og kanel viste en betydelig nedgang i insulin.

Ingefær viste altså forbedring både i fastende blodsukker, langtidsblodsukker og insulin.

6 TIPS til hvordan få mer kanel og ingefær inn i hverdagen......

 

I sommer lanserer jeg appen GØT som gir meg muligheten til å hjelpe deg mer individuelt og helhetlig med både søvn, avstressing, helsebringende aktivitet og mat. Det er en drøm jeg har hatt i mange år, og som nå går i oppfyllelse etter flere års satsing. Ved bygging av matriser basert på mer enn 30 års erfaring og forskningsbasert kunnskap, skaper vi et verktøy i vår GØT-app, som kan guide deg til gode valg. Valg som kan optimalisere både fungering, vedlikehold, helse og livskvalitet.

For en helhetlig anti-inflammatorisk tilnærming, følg GØT i sosiale medier:

Facebook. Instagram, Tiktok

_____________________________________________________________

Dette er en Klubb Nordstrand-artikkel. For å lese resten av artikkelen må du være medlem i Klubb Nordstrand.

Er du allerede medlem i Klubb Nordstrand? Da finner du artikkelen i Klubb Nordstrand når du er logget inn. 

Som klubbmedlem får du alt dette for kun 129 kroner i måneden:

  • ny ukesmeny - hver uke! Fordi jeg vil gjøre det enkelt for deg å spise sunt!
  • konkrete fremgangsmåter, så du slipper å frustrere deg over uhåndterlig brøddeig eller pinlig slappe grønnsaker.
  • muligheten til å hele tiden lære noe nytt – som igjen vil booste motivasjonen.
  • jevnlig påfyll av inspirasjon.
  • enda flere oppskrifter enn de du finner på nettsiden eller i bøkene. «Jeg vet ikke hva jeg skal lage …» vil ikke lenger være en gyldig unnskyldning. 
  • nyttige artikler, kun for medlemmer - slik at du kan lære hvordan ernæring påvirker hud, aldring, bukfett, sykdommer og mye mye mer!
  • kontinuerlig påminnelser, så du ikke faller av lasset i en travel hverdag.
  • følelsen av å være en del av en gjeng (for det er du jo!).
  • tips og veiledning, så du kan nå målene dine – og nyte den vel fortjente seiersfølelsen.

Les mer om Klubb Nordstrand her

Referanser:

  • Saeedi, Pouya, et al. "Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas." Diabetes research and clinical practice 157 (2019): 107843.
  • Pearson-Stuttard, Jonathan, et al. "Variations in comorbidity burden in people with type 2 diabetes over disease duration: A population-based analysis of real world evidence." EClinicalMedicine 52 (2022).
  • Hu, Frank B., et al. "Diet, lifestyle, and the risk of type 2 diabetes mellitus in women." New England journal of medicine11 (2001): 790-797.
  • Galicia-Garcia, Unai, et al. "Pathophysiology of type 2 diabetes mellitus." International journal of molecular sciences17 (2020): 6275.
  • "Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes." Diabetologia 66, no. 6 (2023): 965-985.
  • Garza, María Carmen, et al. "Effect of Aromatic Herbs and Spices Present in the Mediterranean Diet on the Glycemic Profile in Type 2 Diabetes Subjects: A Systematic Review and Meta-Analysis." Nutrients6 (2024): 756