Featured Image

Kos deg til mindre søtsug!

Hjernen din tenker aldri så mye på søtsmak som når du skal forsøke å styre unna søtsaker. Å kutte all søtsmak kan derfor være litt som å holde pusten – før eller siden må du puste. De fleste greier å redusere inntaket av sukker bedre over tid, om de bytter ut sukker med naturlig søtt fra for eksempel honning, lønnesirup og frukt. Mens raffinert sukker suges lynraskt opp og gir høye blodsukkertopper, vil naturlige søtsmak  gi et mer stabilt blodsukker. Svingende blodsukker utløser søtsug, mens stabile blodsukkernivå fjerner lysten på søtt.

Varige endringer i matvaner er lettere å skape om du fokuserer på hva du skal bytte ut sukker med, i stedet for å unngå det.

Lag deg verktøy som fjerner søtsuget!

Når søtsuget og lysten på kaloririk, usunn mat herjer i kroppen, er det jammen ikke lett å stå imot. Nettopp da konstruerer hjernen gode grunner FOR å spise usunt. Det du trenger i slike situasjoner er et verktøy for å gjenkjenne og å bryte slike forførende tankebaner!

Du kan lære deg å legge merke til i hvilke situasjoner matsuget dukker opp og hvilke tanker du gjør deg. Skriv det gjerne ned rett etter at sjokoladebiten eller brusen er fortært. Skriv også ned hva du kan gjøre neste gang du er i en liknende situasjon. Kjøp en liten notisbok til formålet. Skriv gjerne ned heiarop og planlagte premier i den samme boken. Det er viktig motivasjon i små “gulerøtter” på veien!

Impulskontroll-verktøyet tar du i bruk når du neste gang gjenkjenner situasjonen og tankene. Verktøyet er konkrete, praktiske grep som krever tankekraft og som derved bryter ditt plagsomme søtsug-tankemønster. Hvilket praktisk grep? Der må du finne noe som kan passe akkurat deg. Her følger noen tips.

5 tips for å ta kontroll over søtsuget:

  1. Tving hjernen din til å flytte fokus ved å skulle utføre følgende konkrete handling: Gjør det motsatte av det du gjør akkurat nå! Først må hjernen finne ut hva du gjør nå, så må den finne det motsatte av det du gjør, for så å utføre det motsatte. Dette krever tankekraft i nye baner og vips er matsuget borte. Sitter du for øyeblikket, så er det motsatte at du reiser deg opp. Hva skal du så gjøre? Gå en tur? Finn frem en hobby?
  2. Ta en telefon til en venn. Snakk ned matsuget med din hemmelige supporter.  Eller bare finn et annet samtaleemne – det krever tankekraft.
  3. ”Don’t breathe!” Hold pusten akkurat til det blir litt ubehagelig. Det øyeblikket du slutter å puste, er det naturlig at alle dine tanker rettes mot pusting, og hvordan det føles og mangle pust. Så slipp og pust dypt, gjerne et par ganger, og kjenn etter hvor herlig det føles å puste. Gjenta 2-3 ganger og vips – nå tenker du på noe helt annet!
  4. Når du merker at du finner på gode grunner for å premiere deg selv med søtsaker, brus og næringsfattig mat, er det viktig å finne en alternativ premiering! Noe som passer for deg og gir positiv energi. Litt sunn dessert? Søte bær eller melon? Et krus nydelig urte-te? Kjøp inn noen riktig gode tesorter, så du føler du unner deg noe litt ekstra. Akkurat nå er det kvædete for min del, eller en kaffe med steamet melk og kaneldryss. Kanskje du kan investere i en steamer?
  5. Sysselsett hendene dine med et håndarbeide foran TV’n eller i sofakroken. Sett skålen med snacks så langt unna at du må reise deg opp for hver bit du vil ha. Begge deler reduserer mengden snack du får i deg i løpet av en kveld.

Flere tips om til endring finner du i kapittel ”Nye vaner på 30 dager” i boken Mat til sinns!