Et oppgjør med tidsklemma
Mange travle familier kjenner seg sikkert igjen i Ida og Mikaels situasjon og synes det er vanskelig å få tid til å lage middag hver dag. Når vi i tillegg ønsker oss velsmakende, næringsrike og varierte middagsretter kan det virke som en tilnærmet umulig oppgave – i hvert fall på travle ukedager.
Smarte byggeklosser og mer familietid med litt struktur og kreativitet
Med litt planlegging og struktur bruker du ikke mer tid på å lage gode, næringsrike middager enn på andre tilsynelatende kjappe løsninger. Snarere tvert i mot. Med nye vaner blir du antakelig mer effektiv. Gode handlerutiner gir deg også mer kvalitetstid med familien. Her får du praktiske tips som hjelper deg ut av tidsklemma.
Måltidsrytme: Bytt om på middag og kveldsmat. Hvis du flytter middagsmåltidet til kvelden får du bedre tid, dere kan lage middag sammen og slipper stress. Som en bonus får dere litt følelse av helg. Og du behøver ikke bekymre deg for fordøyelsen så lenge du spiser før kl. 21, koser deg, spiser langsomt og stopper når du er passe forsynt.
Idedugnad ved middagsbordet: Dyrk kreativiteten og matgleden når dere sitter til bords. Har du lagt merke til hvor ofte folk snakker om mat når de spiser god mat? Inviter barna til å pønske ut og ønske seg nye hverdagsretter. Utfordre hverandre på hvor mange kreative matpakketips dere kan komme på. Hva med kveldskos? Noen som har ideer til smarte snacks?
Planlegg uken: Forbered en god mat-uke med litt planlegging i løpet av helgen. Hvis dere er to voksne i husholdningen, kan dere bli enige om hvem som tar hovedansvaret for middagen hver av de kommende ukedagene. Heng gjerne opp en tavle på kjøkkenveggen, der dere skriver opp middagsrettene for de kommende fire ukedagene. Skriv gjerne også opp forslag til kveldskos.
Lag maten sammen: Oppgaver og ansvar kan fordeles på flere familiemedlemmer, men husk å ta hensyn til alder, timeplan og interesse. Det å lage maten sammen er en flott kilde til familietid. Barna føler seg betydningsfulle og lærer noe nytt; du får avlastning, dere får verdifull samtaletid og kan ha det gøy sammen. Ungdommene får også verdifull matkunnskap med seg når de flytter hjemmefra. Hos oss har alle barna hatt ”kjøkkentjeneste” hver sin ukedag (de velger selv hvilken), og jeg har fått verdifull en-til-en-tid.
Strukturer innkjøpene: Skriv liste og handle stort en eller to ganger i uken, så sparer du både tid og penger. Før opp både hva som mangler og suppler med nyttige basisvarer og ingredienser til middager dere planlegger de nærmeste dagene.
Tenk ukemeny: Forsøk å planlegge flere middagsmåltider før storhandelen. Dermed har du ingrediensene i hus og unngår småhandling som fort kan bli både dyrt og tidkrevende. Synes du det er vanskelig å finne på retter? Sett fisk på menyen 2-3 ganger i uken. Du kan skrive ”fisk” i søkefeltet på min nettside eller google deg frem til spennende fiskeretter. Hva med en fast suppedag? Fyldige supper basert på god kraft, masse grønnsaker og en bra proteinkilde (f eks fiskebiter, kokte egg, kylling) gir vitaminarbeidere, mineralverktøy, proteiner og en rekke andre smarte byggeklosser. Et fullverdig, lettvint og rimelig middagsmåltid.
Velg fugl en dag, svinekjøtt en annen og storfe eller vilt en tredje dag – og vips har du grunnlag for å la deg inspirere til flere middager samme uke. En ukentlig gryterett kan være et godt utgangspunkt for mange. Den kan gjøres ferdig på forhånd, og bare fantasien setter grenser for hva du putter oppi. En god ide er å bruke rester fra en tidligere middag som basis eller for å drøye andre ingredienser. Linser, bønner og quinoa er flotte ingredienser i gryter og supper.
Søk inspirasjon og skaff deg en verktøykasse: Finn matblogger og andre nettsider med tips til næringsrik og velsmakende mat eller invester i et par nye, inspirerende kokebøker. Gå på jakt etter bestemors gamle kokebok, fra den gang langkokt kjøtt, kraftsupper og fiskemat var hverdagskost.
Lag større porsjoner: Doble mengden av enkelte ingredienser når du lager middag. Dermed blir jobben enklere en annen dag. Jeg kaller det ”to-dagers-middag” eller ”rester med vilje”. Stek f eks en ekstra stor porsjon karbonadedeig sammen med masse revet gulrot, hakket løk og tomat hvis det står pasta Bolognese på menyen (bruk økospelt fullkornpasta) . Med enkle grep kan dette bli fyll på en pizza (her finner du oppskrift til bunnen https://beritnordstrand.no/oppskrifter/enkel-urtepizza) basis for chili con carne eller tacogryte (http://beritnordstrand.no/smart-tacogryte). Rester av kyllingbryst eller annet kjøtt kan brukes i en salat. Husk også at middagsrester er super lunsjmat. Her går ingenting til spille.
Det er ingen grunn til å vente. Bruk disse tipsene til å finne din vei ut av tidsklemma.
Og ønsker du deg ferdige menyer med gode råvarer levert på døren så finnes det også mulighet for å abonnere på middagkasser.
Lykke til!
Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling