Featured Image

Den gode smaken

Det holder ikke at maten er sunn. Både lukt, farge, smak og konsistens preger min opplevelse av en matrett. Blir det for mye pureer på samme fat, så hjelper det lite at hver pure er nydelig på smak, da jeg savner noe krispy sprøtt eller noe med litt tyggemotstand på samme fat.

Salt kan løfte smaksopplevelsen, men bør brukes med forsiktighet. Vi bør begrense saltinntaket til maks 5g, en liten teskje, inklusive salt som allerede finnes i ferdigmat. Derfor har jeg lært meg å benytte et rikholdig utvalg andre krydder og urter, parmesan og andre harde hvite oster, litt eddik, soltørket tomat og sopp som smaksforsterkere.

Smaken av fett, sies å være en egen smaksopplevelse. Fettmarmoreringen i et kjøttstykke beriker smaken av kjøtt, fløtebaserte sauser, nøttesmør og urtesmør løfter kjøtt-og fiskeretten til nye høyder. Spennende vinaigretter gjør smakløse salater spennende på smak.

Når jeg lager mat forsøker jeg å balansere syrlig og søtt. Mitt morgenkrus med grønn te, sitronsaft, revet ingefær og gurkemeie, balanseres av ½ teskje rå lynghonning. Tevannet holder maks 45gC når honningen røres inn, slik at plantestoffene i honningen kan få bli velgjørere i kroppen.

Jeg benytter meg også av kunnskap om smaker som passer særdeles godt sammen, slik som brie og honning, blåmuggost og daddelpurè. Stangselleri og blåmuggost eller iskrem i blender av frosne bananer og peanøttsmør. Bittersmak i grønnkålblader kan dempes i en smoothie med litt revet ingefær og sitron. Prøv sennepssild med litt hakket rødløk og persille om du ikke liker sild. Eller litt smeltet smør med hakkede hardkokte egg og hakket hvitløk om du ikke liker torsk.

Jeg elsker smaken av sjokolade og spiser 20-30 gram mørk sjokolade hver eneste dag.

Jeg elsker også smaken av kaffe. Starter dagen med en espresso, og river gjerne litt mørk sjokolade i koppen for å toppe opplevelsen.

Konsistens preger også smaksopplevelsen. En sprø, honningristet granola er nydelig over litt fyldig gresk yoghurt, gjerne toppet med friske bær.

Smak er ikke bare det tungen faktisk smaker, men den totale opplevelsen som når hjernebarken. Vi fornemmer smaken av salt, søtt, surt, bittert, umami og fett. Vi fornemmer også varmt, kaldt, sprøtt, fløyelsemykt og fyldig. Aller viktigste er dog stemningen som skapes rundt måltidet. Sett derfor av god tid til måltidet, dekk på et hyggelig bord, tenn lys og vær oppmerksomt tilstedet.

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling