Featured Image

Er det mulig å få for mye protein?

Derfor bør du tenke helhetlig – ikke bare på proteinet – når du ønsker sunn vektnedgang


Mange tror at høyt proteininntak er nøkkelen til fettforbrenning og varig vektnedgang. Men hva sier egentlig forskningen – og hva sier erfarne klinikere? I denne artikkelen får du innsikt i hvorfor et ensidig fokus på protein kan bli et blindspor, og hvordan du heller kan bygge en sunn, antiinflammatorisk livsstil med støtte fra både tarmvennlig mat og smartere måltidsvalg.

Når "for mye av det gode" faktisk kan bli for mye

Protein har fått heltestatus på sosiale medier, i treningsmiljøer og i mange populære dietter. Det er ikke uten grunn – kroppen vår trenger protein for å bygge muskelmasse, nye celler, reparere vev, for produksjon av signalstoff og hormoner, for kollagene fibre til en ungdommelig hud og for immunforsvar og hjerne. Men: protein er ikke et trylleformular.

Jeg opplever at folk fokuserer på mengde fremfor kvalitet og at proteininntaket overdrives i jakten på muskelmasse og vektnedgang. Jakten på proteiner kan skyve viktige råvarer av tallerkenen – som kanskje ikke har like mye protein per 100g, men som bidrar med fiber som styrker fordøyelsen, anti-inflammatorisk fett og en balansert tilførsel av polyfenoler, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Det blir verken muskelmasse, ungdommelig hud eller en klartenkt hjerne av proteiner alene.

Hva skjer når du spiser for mye protein?

Et høyt proteininntak over tid kan belaste nyrene – særlig hos dem med underliggende nyresykdom. I tillegg kan et kosthold med mye rødt kjøtt, bearbeidede kjøttvarer og meieriprodukt, i kombinasjon med mangel på plantefiber og anti-inflammatorisk fett, øke risikoen for

  • svekket tarmbakteriemangfold
  • kronisk lavgradig inflammasjon
  • hjerte- og karsykdom
  • insulinresistens og type 2-diabetes
  • depresjon og demens

 

Proteinkvalitet betyr mer enn mengde

Vi må fokusere mer på hvilke kilder proteinet kommer fra:

Risikoøkende proteinkilder

Beskyttende proteinkilder

Konvensjonelt rødt kjøtt (storfe, svin)

Vill fisk, kjøtt fra beitedyr og øko kylling

 

Beinkraft

 

Bearbeidet kjøtt (bacon, pølser, salami)

Belgfrukter i moderasjon (linser, bønner, kikerter)

Proteinberikede ultraprosesserte matvarer (proteinbarer, “proteinshaker”, veganske kjøtt- og osteerstatninger)

 

Moderne hvetemel (proteinet er inflammatorisk gluten)

Nøtter, frø og fermentert soya (miso, natto, tempeh)

 

Urkorn bløtlagt og bakt med surdeig

 

Vis sunn skepsis til «proteinrik» på pakningen. Det er ofte ultraprosseserte produkter tilsatt både kunstig konservering og pulver i form av gluten og soyaisolat – og dermed ikke helsefremende.

 

social-media

 

  • Sosiale medier som proteinturbo

    TikTok og Instagram flyter over av treningsinfluensernes “magiske proteinrutiner”, men de færreste viser hva et variert, antiinflammatorisk kosthold faktisk innebærer. Mange setter seg urealistiske proteingrensemål og proteinberiker sine måltider med både proteinpulver, cottagecheese, eggerøre og mengder med kjøtt uten å tenke på helheten. Jeg vil oppsummere det slik:

    “For å bygge og bevare muskelmasse er fysisk aktivitet faktisk viktigere enn proteininntaket i seg selv. Og ingen proteinkilder er sunne over tid om de ikke serveres i mengder eller sammenhenger som styrker gode tarmbakterier og demper inflammasjon”

    Hva kan et sunt proteininntak være?

    Proteinbehovet er individuelt og avhenger av alder, kjønn, aktivitetsnivå og helsemål. Generelt anbefales:

    • 1,2–2,0 g protein/kg kroppsvekt per dag for voksne som trener
    • For eldre voksne og ved sykdom eller vekttap, kan behovet være noe høyere
    • Proteinet bør komme fra varierte og tarmvennlige kilder

     

    Praktiske tips for proteinbalanse i hverdagen

    • Tenk fiber først! Spis deg mett på plantebasert mat som gir både fiber og protein: grønnsaker i korsblomstfamilien (brokkoli, rosenkål, blomkål, grønnkål, hodekål osv), bønner, kikerter, linser, quinoa, hamp, bokhvete og øko beinkraft (kollagen).
    • Bytt ut proteinbarer med ekte mat. Chiapudding med bær og nøttesmør, brokkolibuketter dyppet i hummus, fiskeburgere i salatwraps og kyllingkraft gir deg både proteiner, vitaminer, godt fett og polyfenoler i en naturlig balanse.
    • Matpreppe proteinrike kaldgrøter med havre, chiafrø, mandelsmør og plantedrikk som mellommåltider. Fargerike bær styrker fordøyelsen og næringsopptaket.
    • Dekk ¾ av tallerkenen med proteinrike planter Prøv ovnsbakte grønnsaker med fetadipp, pannestekt fisk på en seng av tomatiserte, spicy linser eller mettende biffsalater i stedet for større kjøttstykker alene.

     

    Bruk  GØT-appen til å få oppskriftstips som gir deg protein og tarmvennlig næring – uten å overdrive.

     

    Take-home messages

    Protein er viktig, men ikke magisk – helheten i kostholdet teller mest.
    For mye protein, særlig fra kjøtt og ultraprosesserte kilder, kan øke risiko for sykdom.
    Plantematen gir både protein, fiber og beskyttende polyfenoler – og støtter tarmfloraen.
    Styrketrening er vel så viktig som protein for å bevare muskelmasse.
    Bruk ren mat som medisin – ikke pulver som erstatning, om du vil holde deg sterk og frisk!

     

    Ønsker du hjelp til å sette sammen et proteinbalansert og antiinflammatorisk kosthold, finner du oppskrifter, kunnskap og inspirasjon i  GØT-appen – din veiviser til et friskere og lengre liv.