Featured Image

Fornøyde hofter

Jeg prater med mange i min jobb som yogalærer som er glad i yoga, og hva yoga gjør med kroppen, men også noen som er svært skeptisk til hvorfor de skal gjøre slike øvelser. Det er jo bare for de som allerede er myke og fleksible i kroppen.


Jeg pleier å snu det på hodet. Vi må gjøre mer av det som kroppen har sluttet med, eller vi må gjøre mer av det vi tror vi ikke kan lenger.

Vi har ikke samme utgangspunkt når det kommer til hvordan muskler og ledd beveger seg, -det er klart. Ingen har levd det samme livet.

Men uansett hva du tror eller vet hva yoga er, å har jeg enda til gode å møte noen som ikke vil hode hjertet sitt så sterkt som mulig, fordøyelsen god eller gi lungene plass til å puste og hjernen til å holde seg frisk og klar.

Hva har dette med hoftene å gjøre?

Som jeg sa forrige uke så ligger grunnmuren i hofte -og bekkenstrukturen vår.

Og mange kommer til meg på yogamatten og sier at de er stive i hoftene, noe om medfører riktighet for mange nordboere.

Kanskje sitter du eller står mye på jobb, du trener med å gå tur, løpe eller sykle. Det som er lurt å lære seg da er et muskelord: Psoas!

Psoasmuskulaturen er det vi kaller for hofteleddsbøyere, og er dyp muskulatur som går fra ryggraden, ned på innsiden av hoftekammene og ned mot hofteledd og lårben.

Lik en gummistrikk som forlenges og forkortes når du beveger beina, som gjør det mulig å bøye overkroppen frem og tilbake uten for mye trykk i korsryggen. Det er lurt å jobbe med både med lengde og balanse mellom høyre og venstre side av overkropp og bekken.Dette for å unngå press og ujevnhet i både hofter og ryggrad.

Hvis psoasmuskulaturen er for stram tipper bekkenet fremover, og vi svaier overdrevent i nedre del av rygg når vi sitter eller beveger oss. Resultatet for mange er vondt nederst i ryggen som også kan gjøre oss stive i nakken. Det blir heller ikke plass til å forlenge magen og få et godt løft i brystkassen.

Når vi da skal løfte armene over hodet eller strekke oss oppover setter vi inn inn et håndbrekk av anspenthet i midtryggen rundt den viktigste pustemuskelen vår, diafragma. Dårlig plass til dyp og rolig pust blir ikke godt for kroppen over tid.

Hvis det er ulik lengde mellom høyre og venstre side av hofteleddsbøyere, gir dette skjevheter som kan gi smerter både ned i ben og føtter, samt i hofter eller rygg.

Hvis brystkassen skal kunne holde seg sterk, så kan vi ikke ha grunnmuskulatur som er for stram.

Magen og nedre del av rygg er myke områder i kroppen i utgangspunktet, så er det for stramt et eller flere steder andre steder i kroppen overjobber dette området. Jeg pleier å si at korsryggen er arbeidshesten i kroppen vår, som ofte får alt for tung bør. Dette går for en stund, så blir korsryggen trøtt av oss. Skuldrene blir stivere og pusten mer overfladisk. Da begynner hele systmemt å gå på sparebluss og nervesystemet ditt tror at du er i en faresituasjon selv når du sitter i fred og ro. Det blir forvirrende for både kroppen og hodet.

Det er derfor lurt å gi seg selv plass og tid i hverdagen, både på utsiden og innsiden av.

Du fikk en øvelse forrige uke for hoftene og innside lår (liggende med fotsålene inntil hveandre). Den er god som gull for denne ukens tema også. Inkluder den i denne sekvensen.

  1. Legg deg ned med bøyde ben slik at du kjenner at ryggen ligger mot underlaget. Hold på høyre kne eller under knehasen, og forleng venstre ben så langt du kan frem på gulvet. Jobb med å få tak i lengden på forside lår og hold høyre fot bred og aktiv ved å skyve helen fra deg. Hold øvelsen i noen gode pust, skift side.
  2. Legg deg på magen, og lag en 90 graders vinkel mellom høyre hofte, kne og fot. Forleng innside lår mot innside kne og tenk at lysken vil ned mot gulvet selv om det kan være en stund til at det skjer. Hold gjerne øvelsen i flere minutter, men husk at alt hjelper. Godt for å lage plass i overkroppen, bredde i hofte og sete, samt lengde på innside lår.

Lykke til!

Siri Tuseth, Satya Yoga og Satya Yogaskole