Featured Image

Grønnsaker i tredje trimester kan gi smartere barn – ifølge ny forskning

Visste du at det du spiser som gravid kan påvirke barnets hjerne helt opp til skolealder? En fersk studie fra American Society for Nutrition 2025 viser at gravide som spiser mye polyfenolrike grønnsaker i tredje trimester får barn med bedre kognitiv utvikling – helt opp til 8-årsalderen.

Dette er ikke bare spennende, det er også svært betryggende: Det betyr at vi med enkle, fargerike råvarer kan gi barna våre et lite forsprang i livet.

 

Hva er polyfenoler?

Polyfenoler er naturens egne små superstoffer – plantebaserte antioksidanter som finnes i rikelige mengder i bær, urter, krydder, kakao, te og grønnsaker med sterke farger. De beskytter planten mot sykdom og stress, og gir oss mennesker helsefremmende egenskaper når vi spiser dem.

Hos voksne er polyfenoler kjent for å:

  • beskytte hjernen mot aldring
  • redusere betennelse
  • styrke tarmfloraen og styrke tarm–hjerne-aksen

Men nå vet vi altså mer om hva de kan bety for hjernen til små som ennå ikke er født.

 

Tredje trimester = gyllen mulighet for hjernen

Studien fulgte 124 mødre og barn fra graviditet til barna var 8 år. Forskerne så at:

  • høyt inntak av polyfenoler i tredje trimester ga bedre språk, lesing og hukommelse hos barna

Kort sagt: Den siste delen av svangerskapet kan være en særlig følsom periode hvor kostholdet ditt gjør ekstra stor forskjell for barnets hjerne. Les mer om «mat for tarmen» i boka mi «På Lag med magen»

 

sommermat (5)

 

Et mammahjerte råd: tenk både mage og hjerne

En rik tarmflora hos mor betyr flere gode råvarer til hjernen – både hennes egen og babyens. Husk at polyfenoler også støtter vekst av gode tarmbakterier (De Filippis et al., 2016), og det er disse bakteriene som lager mange av de signalstoffene hjernen trenger for å utvikle seg og fungere.

Så neste gang du står på kjøkkenet i tredje trimester, husk at du lager mat til to hjerner – samtidig.

 

Hva kan du gjøre nå?

  • Lag en fargerik salat med rødbeter, rødkål, kikerter og urter.
  • Drikk grønn te med sitron for bedre opptak.
  • Rør inn bær i grøten og topp med litt hakkede nøtter og kanel.
  • Lag en gyllen smoothie med spinat, eple, lime og gurkemeie.
  • Og vær raus med grønnsakene på tallerkenen – særlig de med farger og bitterstoffer!

 

Fagkilder


    • Fiecke, C. et al. (2025). Third Trimester Vegetable Intake May Boost Kids’ Cognition. American Society for Nutrition 2025.
    • De Filippis, F., Pellegrini, N., Vannini, L. et al. (2016). High-level adherence to a Mediterranean diet beneficially impacts the gut microbiota and associated metabolome. Gut, 65(11), 1812–1821.