Ut ifra dagens kunnskapsstatus anslår forskergrupper at endrede levevaner, deriblant kosthold, kan forebygge 35-50% av krefttilfeller. Enkelte studier tyder på at andelen er enda høyere. Ingen mat kan kurere kreft med næringsstoffer i maten kan bidra til å redusere forekomsten betydelig.
World Cancer Research Fund anbefaler et gjennomsnitt daglig inntak av minst 600 g grønnsaker og frukt.
Tips til kreftforebyggende mat
- Bær som nyper, krekling, blåbær, solbær, moreller ,bjørnebær, jordbær, tyttebær og bringebær.
- Fargerik frukt og grønnsaker rike på fytokjemikalier og C-vitaminer som granateple, det meste av sitrusfrukt, røde druer, plommer, ananas og kiwi. Velg gjerne frukt og grønnsaker med fargene gul, rød, oransje og grønn.
- Løk av ulike slag, som hvitløk, sjarlottløk, rødløk, purreløk, gressløk – alle proppfulle av antikreft-fytokjemikalier.
- Belgfrukt som bønner, linser og erter. Soya, som edamame og tofu, synes å være spesielt kreft-beskyttende.
- Bladgrønnsaker og kål som grønnkål, spinat, brokkoli, blomkål, rosenkål og rødkål.
- Friske urter av mange slag
- Fullkorn, nøtter og frø for fiber og kraftige fytokjemikalier.
- Sjømat og selenrike matvarer som torsk, reker, kveite og laks.
Det er sannsynlig at forbindelser i frukt, bær og grønnsaker har additive eller synergistiske effekter, dvs. effekten blir sterkere av flere sorter sammen, og at det er mange forskjellige mekanismer som sammen kan forklare den reduserte risiko for kreft. Spis derfor grønnsaker, frukt og bær i alle regnbuens farger !
Les også: Spis en regnbue