Featured Image

Med ønske om en hyggelig og avslappende 17.mai-fest!

Når vi skal feire nasjonaldagen ønsker vi alle å kunne slappe av og kose oss innimellom ulike oppdrag vi måtte ha – spesielt de av oss som er foreldre! Barnetogene går ofte utrolig tidlig, kanskje altfor tidlig tatt i betraktning alle som skal være ferdig pyntet og med litt mat i magen.

Nettopp derfor har vi ordnet oss slik at vi spiser en enkel frokost på morgenkvisten for så å kose oss med en 17. mai-brunch litt utpå formiddagen. Mellom barnetoget og folketoget har vi noen hyggelige timer med god mat sammen med venner og familie. Da satser vi på mat som er like enkelt å lage, som den er god å spise!  Her er noen favoritter opp gjennom årene:

Mat på spyd er en fryd

Mat på spyd er en slik enkel og utrolig smakfull festmat. Det er også en fin måte å få stre og små til å kose seg med rene, naturlig stykker av fisk eller kjøtt, så  de får mange byggeklosser per tygg.

Det er flott å kunne servere retter hvor mye kan lages istand dagen i forveien eller som kun tar få minutter å varme opp eller pynte før servering.  Både liten og stor kan hjelpe til å tre maten på spyd og glede seg over å ha bidratt til nok en flott feiring.

Marinert fisk, kylling og scampi passer godt på spyd. Grønnsaksspyd er også kjempegode: prøv med store biter av fargerike paprika, rødløk, sopp og squash!

Vi pleier å sette sammen matspydene kvelden før, og steke dem i pannen rett før servering, men de kan også legges på grillen på moderat varme eller under grillelementet i stekovnen. Spydene serveres med en fyldig grønn salat, litt rømmedip og grove rundstykker med smør.

Spyd kan også nytes kalde! Prøv for eksempel –

  • Tomater, basilikumblader og mozzarellaost lag på lag. Mariner i litt extra virgin olivenolje og balsamikoeddik
  • Spekeskinke og melon-terninger
  • Fruktsalat på pinne – med eller uten sjokoladefondue! Melon, bær, sitrus – det meste smaker godt. Hva med en regnbue av jordbær, appelsin, ananas, kiwi, blåbær og bjørnebær? Fantastisk sysselsetting for iverige små hjelpere!
  • Eller “bare” herlige jordbær med sjokoladefondue.

Sjokoladefondue

Smelt 100 g mørk sjokolade + 1 ts økologisk kokosfett – forsiktig, det verken tåler eller trenger mye varme! Sett frem masse frukt og bær – bruk tannpirkere som pinner, dypp i frukt og bær i sjokolade og nyt. Frosne biter av frukt gir ekstra flotte sjokoladetrekk!

Vanligvis er det festlig å dyppe frukten sammen med gjestene, men siden smeltet sjokolade passer litt dårlig til bunader, akkurat på 17. mai kan det være kjekt å gjøre det kvelden før og la sjokolade-dekket frukt stå et kjølig sted over natten.

Et annen triks: legg frosne fruktbiter på fat/ aluminiumsfolie midt på festbordet, og slå en tynn stråle smeltet sjokolade over. Utstyr gjestene med tannpirkere og nyt!

Flere favoritter

Det er mye enkelt og godt som kan lages kjapt og serveres kaldt!

En pai med for eksempel asparges eller skinke kan lages på forhånd og smaker kjempegodt. Jeg er veldig glad i enkle, grønne salater (bland sammen mange type salater) med ekstra virgin olivenolje og litt balsamico, kanskje drysset med hakkede nøtter og litt revet parmasan. Vi serverer også gjerne ferske grove scones med smør til.

Berit lager snacksGrønnsaksstaver og dipp – for eksempel hummus eller avokado-dip – passer også flott til de fleste anledninger.

Se videoklipp: Berit lager snacks

Når det gjelder drikke, er smoothies stort sett kjempepopulære og et næringsrikt alternativ til brus.

Vi koser oss også med “mammabrus“, der vi blander bobblevann med 20-50% ferskpresset juice og noen isbiter.

Se videoklipp: Berit lager smoothies

Med ønske om en kjempeflott  17. mai feiring til dere alle!