Featured Image

Økt hverdagsaktivitet

For 85 000 generasjoner siden levde vi som jegere og sankere av det naturen måtte by på. Hver dag brukte vi mye energi på aktiviteter nødvendige for å overleve; skaffe mat gjennom jakt, bygge og reparere tilholdssted og beskytte oss mot rovdyr. I løpet av de siste 350 generasjoner har vi gjort dramatiske ”fremskritt”, med moderne landbruk, industrielle revolusjoner, og de siste 30-50 år med den digitale tidsalder. Dette ser ut til å ha parkert oss helt. Nå dør det en nordmann i timen av stillesitting. Stillesitting er skadelig for deg enten du er normalvektig eller overvektig. For mye stillesitting er skadelig selv om du trener 2-3 ganger i uka.

Vi brukte noen millioner år på å gå fra primitive vesener til aktive jegere og velfungerende mennesker og de siste 50 årene på å skape en verden av overvekt og inaktivitet.

Aktivitetsformen som dominerte mens arvestoffet vårt ble til var ikke av maratontypen eller hvor man løftet tunge vekter for å få store muskler. Kondisjonsaktiviteten var i stor grad intervallpreget rett og slett fordi det var det som krevdes for å jage byttedyr. Selv hos de mest aktive jegerne var daglig distanse tilbakelagt, i varierende tempo, mindre enn 10 km. Muskelstyrken som krevdes av til å bygge tilholdssted, klatre, hoppe og bære byttedyr.

 

For hver time du sitter foran TV`n etter fylte 25 år,

forkorter du livet ditt med 22minutter (Dustan 2010).

For hver sigarett du røyker taper du 11 minutter.

Verken kroppen eller hjernen tåler at du sitter for mye stille. Fordøyelsen, blodsirkulasjonen, hjertepumpa og hjernen trenger bevegelse for å fungere optimalt. Her er smuler brød og det er jammen ikke mye som skal til.

 

Bare du reiser deg opp og står så kan forbrenningen din øke med hele 40%

 

TIPS til økt hverdagsaktivitet:

  • Gå til butikken for å handle, eller parker lengst bort fra butikkdøra om du kjører bil
  • Gå til jobb, skole og trening eller hopp av bussen et par stoppesteder før du er fremme om du tar buss
  • Gå alle trapper istedenfor rulletrapp og heis
  • Stå på buss og T-bane selv om det er ledige seter
  • Reis deg opp å stå når mobilen ringer og gå rundt mens du prater
  • Arranger noen ståmøter og gåmøter.
  • Sitt på en terapiball foran TV og PC
  • Avtal en kveldstur i uka med en venn, hvor dere går en time ute i naturen
  • Innfør søndagstur for familien, om dere ikke allerede går slik tur

 

Undervegs vil hissige fettceller kunne omdannes til spesialiserte cellefabrikker som demper inflammasjon og oksidativt stress og produserer energi, overskudd og glede. For hvert skritt du tar så lader du kroppen og toppen, som om kroppen var en dynamo og hodet en lyspære. Luft en venn om du ikke har hund!

Berit N

 

Referanse:

Rezende, L. F. M., Sá, T. H., Mielke, G. I., Viscondi, J. Y. K., Rey-López, J. P., & Garcia, L. M. T. (2016).

All-Cause Mortality Attributable to Sitting Time: Analysis of 54 Countries Worldwide. American Journal of Preventive Medicine.