Featured Image

Drikk vann før du blir tørst!

I svette taper du  både vann og mineralverktøy. Når kroppen sender ut tørstesignaler betyr det at den mangler vann og ikke saft eller juice. Kos deg med spennende smaker i vannmuggen gjennom sommeren!

Vann og kroppen din

Betydningen av å drikke nok vann kan ikke overdrives. Vann er et essensielt næringsstoff som fyller 60% av kroppen, og en rekke prosesser forsinkes eller hemmes ved en beskjeden vannmangel på kanskje bare 5%. Du taper vann når du svetter, men også når du puster, og gjennom andre kroppsvesker slik som spytt, tårer, urin og avføring. Forbrenningen inne i alle dine cellefabrikker forbruker vann.

Blodomløpet ditt får ikke transportert næringsstoff effektivt frem til alle dine celler om du ikke regelmessig fyller på med vann.

Nyrene dine får ikke filtrert ut avfallsstoffer godt nok uten tilstrekkelig med vann. Fordøyelsen krever fordøyelsessafter og nok vann, hudens fylde og tonus er avhengig av vann.

Vannmangel eller dehydrering testes gjerne ved å trekke ut en hudfold og observere hvor langsomt den trekker seg inn igjen.

Sist, men ikke minst er all produksjon og forbrenning inne i milliardvis av cellefabrikker avhengig av at cellene holdes oppe av tilstrekkelig med vann. En vannmangel blir litt som å jobbe inne i et telt med for korte teltstenger – lite armslag for en effektiv produksjon. Studier har vist at forbrenningen din faktisk svekkes ved vannmangel. Prosessene er allerede svekket når kroppen sender ut tørstesignaler – drikk derfor litt vann regelmessig iløpet av en dag.

berit cellefabrikken kolonihagen

Vann og pH

Vannets pH er tilnærmet nøytralt – dvs. 7 på pH-skalaen. Dette i motsetning til den sure pH i både juice, brus og vann med tilsatt smak. Jeg har sett nettsteder og drøftinger på betydningen av å alkalisere vannet og også nettsteder om hvordan fersk sitronvann kan bedre helsen. Jeg har imidlertid ikke funnet gode studier som kopler alkalisering eller sitronsyre direkte til helseeffekter, selv om teoriene synes fornuftige.

Nøytral pH fra rent vann belaster iallefall ikke tannhelsen eller kroppens bufferapparat med syre. Her til lands er vi så heldige å få rent drikkevann rett fra vannkranen!

  • Vann er mer enn H2O! Avhengig av din vannkilde, kan det tilføre deg flere nyttige mineraler, både magnesium og kalsium.

Hvor mye vann er nok?

I hvile trenger kroppen omkring 30mg/kg og mer om du er fysisk aktiv. La det krympe 2,5 dl fra din vannflaske per kvarter med fysisk aktivitet og enda mer om du ikke er utørst!

Tips

Tips til hvordan få i deg nok vann:

  • drikk et glass vann før maten, f.eks. mens du lager mat
  • ha både et vannglass og et juiceglass til frokost om du velger juice
  • la det alltid følge et vannglass til hver kaffekopp du drikker
  • ha en vannflaske for hånden, i bagen eller på kontorpulten
  • server vann i møter på jobben
  • ta med en vannflaske i bilen

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling