Featured Image

Ovnsbakt laks med hvitvinssaus

Reklame for NEFF/ Dette må være en av de enkleste rettene å lage i stand når du skal ha gjester. Vask og kutt grønnsaker og urter og stek grønnkålchips på forhånd, og du kan kose deg med helt enkel damping av maten når gjestene har ankommet. Med steketermometer får laksen perfekt resultat, mens du koser deg sammen med gjestene.

 

Dette trenger du til 4 personer:

  • 800 g salmalaks
  • havsalt
  • 1 beger Rørosrømme (den sprekker ikke ved oppvarming)
  • sitron
  • urtesalt (eks Herbamare eller salt og friske urter)
  • hjemmelaget urtesmør*
  • brødsmuler (av 2 knuste knekkebrød)
  • 8-12 småpoteter med skall (eks perlepoteter)
  • 1 brokkoli, buketter
  • 8 mini knaskegulrøtter
  • grønnkål til grønnkål chips
  • 2 knekkebrød, til smuler til (topping på laksen)

Legg fisken på det lille tette dampbrettet og salte fiske først, så du unngår det mindre pene, hvite proteinbelegget. Settes til side.

Legg småpotetene på et brett med hull i og damp dem på 100gC, damp i 15 minutter. Det må stå et tett brett under som tar imot kraft fra potetene.

Skjær brokkolien i små buketter og legg brokkoli og knaskegulrøtter på brettet sammen med potetene. Damp videre på 100gC i 5-7 minutter.

Skru ned varmen til 80gC. Rør urtesmøret sammen med knekkebrødsmulene. Det gjør at toppingen holder seg oppå laksen. Topp laksen med urtesmør. Stikk inn steketermoneteret i fisken, hell litt hvitvin på brettet og damp til 55 gC kjernetemp.

 

Hvitvinssaus

Når maten er ferdig dampet, har du fått en nydelig kraft i lakseformen som du bruker til saus. Hell kraften i en liten gryte/stekepanne og kok den inn med Rørosrømme til ønsket konsistens. Smak til med litt urtesalt (Herbamare), pepper, en skvis sitron og godt med finhakket gressløk.

Anrett grønnsaker og laks på tallerkener, topp med sprøstekt grønnkål, og hell den varme hvitvinssausen på til hver gjest når de har fått porsjonen servert. Bon apetitt!

 

Urtesmør:

  • 125 g Rørossmør, temperert (1/2 pakke)
  • 1 ss gressløk, finhakket
  • 1 ss persille, finhakket
  • ½ sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss sitronsaft

 

Temperer smøret, ha det i ei skål og tilsett øvrige ingredienser. Rør med en gaffel eller bruk en stavmikser. Bruker du stavmikser blir urtesmøret grønt. Rør inn brødsmuler om du skal få urtesmøret til å holde seg oppå fisken ved steking. Nyt!