Featured Image

Proteinoverskudd kan føre til bukfett

Proteinrike dietter øker i popularitet. Økt metthet og høyere forbrenning er noen av argumentene for å innta mer protein om man ønsker å gå ned i vekt. Man bør imidlertid ikke overdrive proteininntaket.

Større befolkningsstudier (EPIC, en stor kohort av europeiske voksne) kobler et høyt proteininntak til svekket insulinfølsomhet og Type 2-diabetes. De med høyest proteininntak hadde høyere gjennomsnittlig BMI og midjemål. Det ser ut til at det er animalsk protein og ikke planteprotein som gir økt diabetesfare. Sammenliknet med normalvektige og overvektige kvinner, var inntak av animalsk protein særlig sterkt koplet til diabetes om kvinnene led av fedme.

Beregner man proteininntaket per kilo kroppsvekt, får de som sliter med overvekt og fedme beregnet et relativt høyt daglig inntak av protein. Hvis de ikke har betydelig større muskelmasse enn normalvektige, er det nok grunn til å tro at de lettere får et høyere proteininntak enn kroppen behøver. Proteinbehovet bør nok beregnes ut ifra mengde muskelmasse og ikke ut ifra kroppsvekt, slik mange gjør.


Vil du lære mer om hvordan få dette til? Bli med på mitt nettkurs «Ny Start» så hjelper jeg deg med å legge om kostholdet gradvis i løpet av 12 uker, slik at det blir både næringsrikt, tarmvennlig og helsebringende. 


Et overskudd av protein, særlig animalsk protein, kan bety både inflammasjon, redusert insulinfølsomhet og økt diabetesfare. Man nyttiggjør seg ikke mer enn den proteinmengden kroppen behøver. Det være seg muskelmasse, immunforsvar, vedlikehold av vev og produksjon av signalstoff og hormoner.

Et overdrevent proteininntak over tid kan både øke midjemålet og risikoen for svekket insulinfølsomhet (pre-diabetes), Type 2-diabetes og kanskje også hjerte-karsykdom og kreft. Det kan se ut til at det å erstatte 5% av kaloriene fra karbohydrater eller fett med 5% flere kalorier fra protein, faktisk kan øke diabetesrisikoen med hele 30% (Sluijs 2010).

 

Selv om man ikke kjenner alt av årsakssammenhenger, finnes det flere mulige forklaringer.......


Dette er en Klubb Nordstrand-artikkel. For å lese hele artikkelen må du være medlem i Klubb Nordstrand.

Er du allerede medlem i Klubb Nordstrand? Da kan du lese hele artikkelen her når du er logget inn!

Som klubbmedlem får du alt dette for kun 129 kroner i måneden:

  • konkrete fremgangsmåter, så du slipper å frustrere deg over uhåndterlig brøddeig eller pinlig slappe grønnsaker.
  • muligheten til å hele tiden lære noe nytt – som igjen vil booste motivasjonen.
  • jevnlig påfyll av inspirasjon.
  • enda flere oppskrifter enn de du finner på nettsiden eller i bøkene. «Jeg vet ikke hva jeg skal lage …» vil ikke lenger være en gyldig unnskyldning. 
  • kontinuerlig påminnelser, så du ikke faller av lasset i en travel hverdag.
  • følelsen av å være en del av en gjeng (for det er du jo!).
  • tips og veiledning, så du kan nå målene dine – og nyte den vel fortjente seiersfølelsen.
  • Du kan lese mer og melde deg inn i Klubb Nordstrand her

 

 

Referanser:

  • Sluijs, Ivonne, et al. "Dietary intake of total, animal, and vegetable protein and risk of type 2 diabetes in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-NL study." Diabetes care1 (2010): 43-48.
  • Tinker, Lesley F., et al. "Biomarker-calibrated dietary energy and protein intake associations with diabetes risk among postmenopausal women from the Women's Health Initiative." The American journal of clinical nutrition6 (2011): 1600-1606.
  • Weickert, Martin O., et al. "Effects of supplemented isoenergetic diets differing in cereal fiber and protein content on insulin sensitivity in overweight humans." The American journal of clinical nutrition2 (2011): 459-471.
  • Linn, T., et al. "Effect of long-term dietary protein intake on glucose metabolism in humans." Diabetologia 43 (2000): 1257-1265.
  • Song, Yiqing, et al. "A prospective study of red meat consumption and type 2 diabetes in middle-aged and elderly women: the women’s health study." Diabetes care9 (2004): 2108-2115.