Proteinsalat med belugalinser, bakte grønnsaker og fetadressing
Skrevet av: Berit Nordstrand 18. januar 2024
Sorte linser, eller Belugalinser oppkalt etter sort Belugakaviar, passer perfekt i salater, gryter, wok og supper med sin passende tyggemotstand og nøtteaktige smak. Kombiner dem med en smaksrik urtedressing eller pesto og løft det meste av salater, både på smak og ernæringsmessig.
Sorte linser er rike på polyfenoler gode bakterier elsker. Den sorte fargen, anthocyaniner, er det forsket mye på. De er kraftige antioksidanter og utgangspunktet for en hel rekke polyfenoliske byggverk gode bakterier kan lage når du serverer dem slike linser.
Visste du at anthocyaniner i større kunnskapsoppsummeringer er vist å ha en hel rekke helsebringende, anti-inflammatoriske egenskaper?
De er kraftige antioksidanter, de demper inflammasjon, innehar anti-tumor egenskaper og beskytter nerveceller. Lavgradig kronisk inflammasjon er fellesnevneren for både overvekt og ikke-smittsomme kroniske lidelse slik som Type 2 diabetes, hjerte-karsykdom og kreft. En rekke studier viser nå at anthocyaniner kan bidra til å dempe slik inflammasjon.
Avanserte studier har nå kartlagt en rekke mulige virkningsmekanismer som setter anthocyaninene i stand til å dempe overvekt, inflammasjon og sykdom.
Referanse:
- Lee, Yoon-Mi, et al. "Dietary anthocyanins against obesity and inflammation." Nutrients10 (2017): 1089.
Hvordan du sikrer deg flere anthocyaniner? Bruk Belugalinser i salater, supper, gryter og i wok. Spis mørkeblå og sorte bær, lilla potet, rødkål og lilla gulrøtter.
Ønsker du flere oppskrifter med bønner? Meld deg inn i Klubb Nordstrand!
Proteinsalat med belugalinser, bakte grønnsaker og fetadressing
Salat:
- 1 stor søtpotet (550g), i terninger
- 1 ss olivenolje
- Salt og pepper
- 3 stilker fra brokkoli , i terninger (200g)
- 1 rød paprika, i terninger
- 1 rødløk, i tynne skiver
- 2 dl Belugalinser, kokt i lettsaltet vann
Dressing:
- 150 g ekte fetaost (av sau/geit), i småbiter
- 4 ss extra virgin olivenolje
- ½ sitron, saft og zest (zest kun dersom økologisk)
- En handful friske urter eks mynteblader, basilikum, koriander, finhakket
- salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Kok Belugalinsene i lettsaltet vann i 20 min.
- Forvarm ovnen til 200°C
- Kutt grønnsakene. Ha skivet løk, terninger av søtpotet, paprika og brokkoli på en bakepapirkledd stekeplate. Ovnsbak I 25-30 minutter avhengig av størrelsen på grønnsakenes terninger.
- Lag dressing: miks fetaostbiter, olivenolje, sitronsaft, hakkede urter (mynte, basilikum, koriander), salt og pepper
-
Ha salatingrediensene utover et stort fat. Fordel fetaostblandingen jevnt over salaten, og strø ekstra urter utover. Server salaten lun eller avkjølt, begge dele er supergodt!
Denne helsebringende salaten er ekstra mettende med protein og fiber fra Belugalinser. Til forskjell fra andre mykere linser, så har Belugalinser litt mer tyggemotstand og nydelig nøttesmak. Kok litt ekstra, du kommer til å elske dem!
Ønsker du flere gode salatoppskrifter? Meld deg inn i Klubb Nordstrand!