Featured Image

Stig-Jarle ble frisk med mat som medisin!

“Jeg ble hardt rammet av sykdom i januar 2021. Ikke på grunn av en skremmende pandemi, men fordi en kronisk lidelse slo ned nærmest som lyn fra klar himmel. Jeg gikk fra å være frisk, glad, aktiv og hardtarbeidende, til å bli svært syk og hjelpetrengende. På få døgn forstod jeg at jeg aldri kom til å bli frisk igjen, men måtte lære meg å leve med kronisk sykdom, medisiner og helseplager som ikke var forenelig med det å stå i jobb.

Når jeg tenker tilbake nå, merket jeg forandringer i kroppen allerede våren 2020. Da  begynte magen min å reagere på enkelte matretter, først pizza, så lapskaus. Jeg følte kroppen gradvis ble tappet for energi, hadde hyppigere toalettbesøk og en mage som kranglet, men jeg bagatelliserte symptomene og mente det ville gå over.

Jeg har alltid vært aktiv, kjent meg lett i kroppen og i god fysisk form. Undervegs på båttur iløpet av august 2020, merket jeg imidlertid at noe gradvis endret seg. Jeg har alltid spist fornuftig hele tiden, men magen ble stadig dårligere og overskuddet labert.

Hos legen for ny legeattest i midten av august måned, fikk jeg konstatert forhøyet blodtrykk. Legen spurte om jeg var stressa, men jeg har aldri følt meg stressa selv om jeg har vært mye på sjøen og jobbet sene timer. Legen mente det var stress. Men i ettertid tenker jeg at jeg allerede var tydelig påvirket at en sykdom jeg enda ikke visste navnet på.

Jeg dro på havet igjen slutten av august, etter travle dager på verftet. Formen var så som så, men det gikk greit. Magen ble gradvis mer følsom. Jeg reagerte nå på både pizza, lapskaus, raspeball og løk. Resultatet ble stadige dobesøk og en følelse av utmattelse i hele kroppen.  Da jeg kom hjem fra sjøen i begynnelsen av oktober måned, var alt fortsatt litt tungt. Jeg holdt meg klokelig unna den maten jeg erfarte jeg ikke tålte, men jeg følte meg stadig trøtt og sliten. Jeg satte alt av plager på kontoen «stress». Nå vet jeg bedre.

Da jeg så dro ut på havet igjen i midten av november måned, fikk jeg større problemer med magetarm. Jeg var stadig dårlig, tross eliminering av en rekke matvarer, og måtte kutte hele måltider for å fungere så nogen lunde i jobb på båten. Nå virket det som jeg reagerte på det aller meste.

Vi har arvelig ulcerøs colitt (UC) i familien, en autoimmun sykdom som gir betennelse i tykktarmen. Jeg mistenkte derfor jeg kunne ha fått slik tykktarmsbetennelse. Da jeg kom hjem og feiret jula med familien, spiste vi mye god julemat. Det var pinnekjøtt, kålrabi stappe, lutefisk, desserter og kake. Magen ble bare verre og verre.

Nyttårshelga smalt det for fullt. Jeg hadde så mange tømninger at jeg ikke kunne forlate badet. Jeg var så dårlig at jeg knapt kunne sitte i bilen de 40 minuttene det tok å komme seg til legen. Jeg var i svært dårlig forfatning, hadde ikke beholdt næring på 4 døgn, var kraftig dehydrert og ble hasteinnlagt på Nordfjord sykehus. Tross 4 liter intravenøs væske, ble jeg svakere for hver time.

Etter full koloskopi, ble det bekreftet at jeg hadde et alvorlig tilfelle av Ulcerøs Kolitt. Jeg fikk legemidler mot tilstanden, men beskjed om at jeg kunne spise hva jeg ville. Med nok legemidler og høye nok doser, kunne jeg dra hjem.

Etter en stund hjemme begynte jeg å fase inn nye medisiner, noe som gikk bra i starten, men som så ble bare verre og verre igjen. Det var da jeg ble tipset av en venn om at metoden «Omstart 30» kunne gjøre underverker, at slik mat kunne dempe inflammasjon og gjøre noe med selve årsaken til plagene og kanskje gjøre han frisk.

Så jeg kontaktet Berit Nordstrand, som jeg tidligere hadde truffet på en feriereise til Råkvåg i Trøndelag. Jeg ble anbefalt å ta en «Omstart30» sammen med min kone. Jeg fikk også tatt blodprøver som ble sendt til Lab 1, selv om metoden fint kunne gjennomføres uten slike prøver. Analysene viste hissig intoleranse mot både gluten, kumelk, egg, løk, kål, ananas og gjær. Den 25.januar 2021 bestemte jeg og kona oss for å gi «Omstart30» en mulighet. Jeg hadde ingenting å tape. Hadde dosetten full av legemidler, plagsomme bivirkninger, smerter, utmattelse og en tarm preget av betennelser.

Boka «Omstart30» ble innkjøpt og studert, både kona og jeg fikk aha-opplevelser og forståelse for hvordan man kan bruke mat som medisin mot sykdom som skyldes inflammasjon. Siden starten på dietten har det bare gått en vei.

Etter 2 uker på omstart30-mat normaliserte både blodtrykket og pulsen seg. På legekontroll etter 4 uker var alt av betennelsesmarkører normale. Overlegen på Nordfjord sykehus kunne ikke tro sine egne øyne. Omstart30-mat og individuelt tilrettelagt kosthold under veiledning av Berit hadde gjort meg helt symptomfri. Jeg sover bedre om natten og har mer energi og overskudd enn jeg noen gang har hatt tidligere i livet. Kona har gått ned flere kilo i vekt og erfarer det samme. Vi stortrives med vår nye livsstil og vil aldri gå tilbake til vår «vanlige sunne mat».

På kontroll på Nordfjord Sykehus forstår legene ikke hvordan jeg har greid å bli kvitt alt av symptomer på en kronisk lidelse som i mitt tilfelle var alvorlig. De forventet jeg skulle slite med helseplager og at jeg aldri kunne komme tilbake i jobb. De forberedte meg på med stadige tablettkurer og sprøyter med Humira hver annen uke resten av mitt liv.

Nå tenker jeg på alle de andre som har samme diagnose. Som «spiser det de vil» og stoler på at avanserte legemidler skal lindre helseplagene nok til at de kan ha et verdig liv. Jeg er så utrolig takknemlig for å ha nytt godt av kunnskap og hjelp fra Berit og hennes «Omstart30»-metode.

Nå spiser vi nydelig mat til både frokost, lunsj og middag. Mat etter oppskrift fra Berit, tilberedt av min kone. Jeg kjenner meg frisk og energisk, sover godt og er kvitt alt av helseplager jeg har slitt med det siste året. Jeg kvikkere i kroppen enn jeg har vert på mange år. Legen har aldri sett noen tilfriskne så raskt fra alvorlig ulcerøs colitt. Dette kan jeg takke min venn Berit for. Håper de tilbyr metoden «Omstart30» til alt av pasienter de ser med liknende sykdom. Ikke be dem «spise vanlig» og bare dosere legemidler.

Jeg er nå klar for å reise på havet igjen. For meg var det maten som gjorde underverker.

Takk igjen Berit.

Mvh

Stig-Jarle Ervik”