Kvern ikke linfrø og bruk i smoothies – kvernede linfrø bør varmes som i knekkebrød og granola for å være trygge. Knuste linfrø gir deg nyttig planteomega-3, men de kan også danne ugunstige stoffer i magesekken (blåsyre) om du ikke varmer dem. Det gjelder både konvensjonelle og økologiske linfrø.
Helsdirektoratet informerer om linfrø på Matportalen, og skriver at blåsyren i knuste linfrø reduseres ved oppvarming/steking i 20 min på 90-100gC.
Det svenske Livsmedelverket fraråder sine svenske innbyggere å spise kvernede linfrø. Se her hva de skriver: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro
De skriver at 1-2 ss hele linfrø er bra, men at man for sikkerhets skyld bør styre unna knuste linfrø. Livsmedelverket anbefaler svenske innbyggere å heller sikre seg plante-omega-3 gjennom valnøtter, rapsolje og matfett laget av rapsolje.
Det er riktig at man ikke bør spise for mye knuste linfrø, rådene varierer litt. For å unngå problematikken helt bør de varmes.
Jeg bruker min Smøremyk laget av raps og kokos og bruker litt linfrø i knekkebrød og brød som stekes lenger enn 20 min og oppnår høyere temperaturer enn Helsedirektoratets anbefaling på > 90-100gC.
Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling