Bakt blomkål med melkefri tzatziki

Grønnsaker fra korsblomstfamilien kommer med sårt tiltrengte byggeklosser til tarmbakteriene. Jeg er en stor tilhenger av å nyte frukt og grønnsaker i sesong. På sommeren er de norske grønnsakene på sitt beste. Nyt våre gode grønnsaker som blomkål, brokkoli, gulrøtter osv. Bakt blomkål med melkefri tzatsiki er en av mine sommerfavoritter! Prøv den gjerne du også.

Grønnsaker fra korsblomstfamilien kommer med sårt tiltrengte byggeklosser til tarmbakteriene. Jeg er en stor tilhenger av å nyte frukt og grønnsaker i sesong. På sommeren er de norske grønnsakene på sitt beste. Nyt våre gode grønnsaker som blomkål, brokkoli, gulrøtter osv. Bakt blomkål med melkefri tzatsiki er en av mine sommerfavoritter! Prøv den gjerne du også.

Ingredienser

Bakt blomkål

1 stor blomkål

3 ss smeltet kaldpresset kokosfett/ekstra virgin olivenolje

1 dl tahini

Krydderblanding

2 ts gurkemeie

2 ts paprika

1 ts hvitløkspulver

1 ts chillipulver

1 ts havsalt

3 fedd hvitløk, i skiver

Melkefri tzatziki

0.5 agurk

1 lite beger Yokos naturell eller annen plantebasert yoghurt

1 fedd hvitløk

2 ts ekstra virgin olivenolje

2 ts sitronsaft

1 ts dill (jeg brukte tørket)

0.5 ts havsalt (smak til)

Slik gjør du

1.

Forvarm ovnen til 175 gC

2.

Bland sammen krydderne.

3.

Skjær vekk den nederste delen av blomkålen, men behold bladene på slik at den står fint i ei ildfast skål.

4.

Smelt kokosfettet i en liten kasserolle på moderat temperatur. Rør inn tahini.

5.

Gni blomkålhodet inn med blandingen og krydderne. Skjær hvitløksfeddene i skiver og strø over. Sett ildfastskåla på ei rist nederst i ovnen og ovnsbak i 45-60 minutter. Test om blomkålen er ferdig ved å stikke en tynn kniv inn i den.

6.

Du kan også bake blomkålen i ei gryte med lokk om du vil, da gryta holder godt på fuktigheten i blomkålen.

7.

Serveres med frisk koriander, kokt quinoa og tzatziki.

Melkefri tzatziki

1.

Riv agurken på den groveste delen av rivjernet og tilsett 0,5 ts salt. Plasser blandingen i et dørslag og la den renne av seg i minst en time. Det beste resultatet får du om du lar den stå slik kaldt over natten.

2.

Bland Yokos, presset hvitløk, olivenolje, sitronsaft, dill og 0.5 ts salt. Bland inn den revne agurken. Sett den gjerne kaldt over natten, men den kan også serveres med det samme.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Både kål, brokkoli, blomkål, grønnkål, rosenkål og asparges tilhører korsblomstfamilien av grønnsaker. Disse grønnsakene og > 3000 andre slektninger i samme familie kommer med sårt tiltrengte byggeklosser til tarmbakteriene.

Bakt blomkål med melkefri tzatziki – derfor bør du spise grønnsaker fra kålfamilien.

Kålfamilien får stadig mer oppmerksomhet for sine kreftforebyggende egenskaper. Blomkål er ikke den grønnsaken det finnes flest studier på, men det kommer stadig ny forskning. Mye av interessen knyttes til en forbindelse i blomkålhodet som heter sulforfan. Studier viser at sulforfan kan forebygge både blærekreft og lungekreft og beskyttelse veggen (endotelcellene) på innsiden av blodårene dine. En rekke forbindelser i blomkålen spiller hverandre gode når du spiser den, og sammen kan de stabilisere immunforsvaret ditt, dempe betennelser og gi deg et sunnere blodtrykk. (ref. inkl: Ambrosone 2009, Higdon 2007, Tang 2010 og Tang 2007)

I tillegg er blomkålen rik på vitamin C og en rekke fytokjemikalier,- potente gnistslokkere eller antioksidanter som beskytter cellene dine mot gnistskader fra forbrenningen. Når cellenes genbøker beskyttes mot gnistskade så demper du faren for å få kluss i oppskriftene for celledeling og reduserer din risiko for kreft – noe studier på brystkreft og prostatakreft som nevnt viser.

Sist, men ikke minst kan blomkålhodet by på en hel rekke nyttige mineralverktøy.

Nyt også disse oppskriftene med blomkål og andre grønnsaker fra kålfamilien:

 

Andre oppskrifter