Helt rå sjokoladekake uten melk og mel

I tillegg består oppskriften kun av smarte byggeklosser slik at du får viktige næringsstoffer i hvert eneste tygg. Når store dager skal feires, så er det gjerne kaker og desserter full av raffinert sukker og moderne hvetemel på menyen. Ikke alle tåler dette like godt, og kjenner på luftplager, magebesvær og dårlig form etter “den søte kløe”. Da er denne nydelige sjokoladekaken et flott alternativ, full av smarte byggeklosser som gjør at du kan nyte festdagen til det fulle.

I tillegg består oppskriften kun av smarte byggeklosser slik at du får viktige næringsstoffer i hvert eneste tygg. Når store dager skal feires, så er det gjerne kaker og desserter full av raffinert sukker og moderne hvetemel på menyen. Ikke alle tåler dette like godt, og kjenner på luftplager, magebesvær og dårlig form etter “den søte kløe”. Da er denne nydelige sjokoladekaken et flott alternativ, full av smarte byggeklosser som gjør at du kan nyte festdagen til det fulle.

Ingredienser

Kakebunn

110 g valnøtter

40 g kakaopulver, gjerne rå kakao

200 g dadler (rensede)

1 ss vaniljeekstrakt

1 klype havsalt

Fyll

80 g dadler

360 g rå cashewnøtter (bløtlagt natten over)

1.5 ts vaniljeekstrakt

165 g fryste, godt modne bananer (ca. 2 1/2 banan)

1 ss sitronsaft

3 ss vann

1 klype havsalt

40 g kakaopulver, gjerne rå kakao

Slik gjør du

Kakebunn

1.

Legg cashewnøtter i vann og bananer (uten skall) i fryseren kvelden før. Del gjerne bananene i fire før du fryser dem.

2.

Dadlene du bruker til kaken, bør være litt myke og ikke harde.Kle en 22 cm kakeform med bakepapir i bunnen.

3.

Grovhakk nøtter og dadler.

4.

Bland alle ingrediensene til bunnen i en stor bolle og kjør det hele sammen med en stavmikser. Du kan også kjøre deigen sammen i en blender, med da i flere omganger ellers kjører knivene seg fast.

5.

Trykk deigen ut i kakeformen, slik at du får litt oppover kantene (ca. 1 cm). Sett formen i fryseren mens du lager fyllet.

Fyll

1.

Ha alle ingrediensen til fyllet i en stor bolle og kjør ingrediensene sammen med en stavmikser.

2.

Ta bunnen ut av fryseren og ha fyllet over kakebunnen.

3.

Pynt kaken med litt hakkede nøtter og sjokoladepulver.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Denne oppskriften inneholder heller ingen egg, slik at den passer også de mange med eggallergi. Melk, mel og egg er byttet ut med næringsrike alternativ.

Kaken holder seg godt i kjøleskapet i 4-5 dager og i fryseren i 3 mnd.

Både kaker og kjeks kan faktisk lages med råvarer som tilbyr hjernecellene dine byggeklosser som hjernen forbruker når den lager signalstoffer som gjør deg både glad, konsentrert og motivert

Kaken bidrar med skjøre, umettede fettsyrer fra valnøtter og cashewnøtter forbrukes når cellemembraner skal holdes vedlike. Videre får du et variert innslag av mineralverktøy, vitaminarbeidere og plantestoff fra både kakao, dadler og bananer.

Nysgjerrig på mer kunnskap om hvordan du kan kose deg med mat for best mulig sinnsstemning, konsentrasjon og hukommelse? Les mer om smart hjernemat!

En studie på eldre som spiste mørk sjokolade 86% i seks uker (37 gram), viste at de husket bedre og lettere konsentrerte seg enn de som ikke fikk sjokolade (ref 2008 Am J Clin Nutr)

Dersom du har lyst til å prøve en annen nydelig variant av rå sjokoladekake, så anbefaler jeg denne smarte og kjempegode oppskriften her. Den er en av mine absolutte kakefavoritter!

Andre oppskrifter