Bakt røbetesalat med chevre og honningristede valnøtter

Rødbete er rimelig “superfood” som passer ypperlig til ovnsbaking. Da blir den saftig og søt, og som oftest godt likt selv av barn som er mer følsomme for bitter smak.

Rødbete er rimelig “superfood” som passer ypperlig til ovnsbaking. Da blir den saftig og søt, og som oftest godt likt selv av barn som er mer følsomme for bitter smak.

Ingredienser

1 rå rødbete

1 store håndfull bladspinat, rukkola eller blandet bladsalat

30 g Chevre naturelle eller fetaost

0.5 dl rå valnøtter eller hasselnøtter

0.25 ss honning

sort kvernet pepper

1.5 ss ekstra virgin olivenolje

0.5 ss sitronsaft

Slik gjør du

1.

Rist valnøttene i en tørr panne på moderat temperatur i 5min, eller til de begynner å bli gyldne og du kjenner det lukter ristede nøtter. Ha på honning og rør godt så alle nøttene får honning på seg. Kvern på litt havsalt og rist videre under omrøring til nøttene er karamellisert. Ha dem over på et bakepapir til avkjøling og spre dem så de ikke limer seg sammen.

2.

Rødbete kan du kjøpe ferdig kokt og skrelt i vakumpakke eller du ovnsbaker rødbete og avkjøler. Skjær av bunnen på rødbetene, ha litt havsalt i bunnen av en ildfast form, sett rødbeten med skjæreflaten ned og ovnsbak på 200gC i 1-1,5 time. Avkjøl, skrell og del den i store terninger.

3.

Vask salaten, kjør den i en salatslynge og legg den i ei vid skål eller på et stort serveringsfat. Ha rødbeten utover og legg biter av chevre eller fetaost over.

4.

Rør sammen olivenolje og sitron med litt havsalt og pepper. Ha vinaigretten over salaten og strø honningristede valnøtter på toppen. Salaten egner seg alene med litt ristet brød og smør, eller er nydelig som som tilbehør til grillet eller stekt kylling.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Mens vi koser oss med sødmen i en ovnsbakt rødbete fyller vi kroppene våre med kraftige antioksidanter, flere ulike vitaminer (folat, B, C, E) og rikelig med mineraler som både kalsium, jern, kalium, magnesium, kopper, fosfor og sink.

Fiberrike rotgrønnsaker som rødbete er sammen med løkfamilien (løk, purre, hvitløk), og helkorn som havre og rug kjent for å være god prebiotika, eller “mat” for snille bakteriefamilier  i magen.

Prøv også disse nydelige oppskriftene med rødbete:

Andre oppskrifter