Oppskrifter / Berits Bircher müsli
Berits Bircher müsli
Bircher müsli er en særdeles smaksrik og næringsrik frokost eller lunsj. Den serveres i alle verdenshjørner, men er ikke så kjent her hjemme. Jeg fikk den på min bokturné i både Australia, New Zealand og Malaysia nylig og var heldig å få smake flere ulike varianter av samme oppskrift.
Bircher müsli er en særdeles smaksrik og næringsrik frokost eller lunsj. Den serveres i alle verdenshjørner, men er ikke så kjent her hjemme. Jeg fikk den på min bokturné i både Australia, New Zealand og Malaysia nylig og var heldig å få smake flere ulike varianter av samme oppskrift.
Ingredienser
100 g store øko havregryn
3 ts chiafrø
2 ts sitron, saften av
3 dl vann
3 dl eplejuice
1 eple, revet
50 g hasselnøtter, grovhakket
0.5 dl øko rosiner
1 ts kanel
1 dl kefir/biola/yoghurt naturell
1 ss flytende honning
Slik gjør du
1.
Bland havre, chiafrø, vann, eplejuice og sitronsaft i en skål og la det trekke i 7 timer i kjøleskap, men det anbefales å la den trekke natten over for best resultat.
2.
Neste morgen river du eplene, hakker nøttene og rører dem inn i grøten, sammen med yoghurt, rosiner, honning og kanel.
Tåler du ikke melk, så bytter du ut den med andre alternativ (se under). Ha grøten over i fire skåler eller tette glass, som du så kan ta med til skole og jobb.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Navnet har müslien fra legen Maximilian Bircher-Benner, som i omkring år 1900 utviklet den originale oppskriften for sine pasienter. Siden den gang har grøten vært brukt i de fleste tysktalende land. Nå er den i ferd med å bli trendy verden over – prøv du også så forstår du hvorfor.
Lag gjerne flere porsjoner når du først setter i gang ettersom grøten er holdbar i kjøleskapet i 3-4 dager. Nyt den til frokost, lunsj eller kveldsmat. Prøv ulike variasjoner og bruk det du måtte ha i hus.
Tips til variasjon:
Væske: syrnet melk, øko helmelk, ferskpresset eplejuice, kokosmelk, fruktig grønn te, sitronvann med litt honning.
Frukt og bær: eple, mango, kiwi, rosiner, druer, banan, appelsin, blåbær, bringebær, jordbær.
Nøtter og frø: solsikkefrø, sesamfrø med skall, chiafrø, hampfrø, gresskarkjerner, hasselnøtter, mandler, valnøtter, pistasj, cashewnøtter.
Prøv også disse kjempegode og smarte oppskriftene: