Emmerscones

Akkurat denne oppskriften vil jeg dele nå som ferien er over og hverdagene fylles av skole, aktiviteter og jobb. Dette er verdens beste scones, ifølge mine barn. Emmerscones så saftige at de er nesten like gode også dagen derpå. Overrask liten og stor med rykende ferske scones til frokosten eller lunsjboksen. De tar 5 minutter å mikse sammen og kun 12 minutter i ovnen.

Akkurat denne oppskriften vil jeg dele nå som ferien er over og hverdagene fylles av skole, aktiviteter og jobb. Dette er verdens beste scones, ifølge mine barn. Emmerscones så saftige at de er nesten like gode også dagen derpå. Overrask liten og stor med rykende ferske scones til frokosten eller lunsjboksen. De tar 5 minutter å mikse sammen og kun 12 minutter i ovnen.

Ingredienser

500 g finmalt emmer (evt. øko spelt)

2 ts bakepulver

1 ts mineralsalt

1 ss honning

0.5 dl rapsolje

2.75 dl melk

1 egg

Slik gjør du

1.

Bland sammen de tørre ingrediensene.

2.

Varm melken forsiktig i en kasserolle og rør honningen ut i den lunkne melken.

3.

Tilsett så rapsoljen og egget til det våte.

4.

Bland det våte med det tørre. Røres gjrne sammen for hånd, og på laveste hastighet i kort tid om du bruker kjøkkenmaskin. Ellers vil ikke bakverket bli luftig.

5.

Form en stor bolle av deigen, trykk denne flat og kjevle ut til en rund kake på 1-1,5 cm tykkelse.

6.

Prikk deigen med en gaffel og del opp til passe “pizzastykker” med en pizzakniv.

7.

Du kan alternativt trille ut 16-18 runde boller som du flater ut litt og skjærer et par kutt i med kniv på toppen. Jeg lager alltid kaken, da jeg sjelden har tålmodighet til å trille ut boller. Vi vil ha frokosten servert med det samme. :)

8.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i cirka 12 minutter.

9.

Avkjøles på rist.

Kjøper du frokostblanding til deg selv og barna dine? Da kan det hende du får både moderne hvete, sukker og en rekke unødvendige tilsetningsstoffer med på kjøpet. Få kontroll på innholdsfortegnelsen ved å lage den selv – det er veldig enkelt. Denne er søtet med honning. Det er god mat for kjappe hjerner, det! Og helt naturlig glutenfri er den også. Prøv min Hjemmelaget frokostblanding

Denne ukens oppskrift på emmer-scones er min families soleklare favoritt. Kjapt, enkelt og veldig godt. Hva med nystekte scones med rørt syltetøy og en kopp varm te?

Med ønske om at små og store hjerter kan glede seg over en fargerik, smakfull og kreativ lunsj. Klem Berit

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Scones smaker absolutt best når de er nystekte, men de kan også fryses.

Emmer er en urgammel kornsort med mer næring og mindre gluten og stivelse enn moderne hvetemel. Blir du oppblåst og urolig i magen av moderne hvete, kan det godt hende du tåler emmer. Har du cøliaki skal du imidlertid unngå gluten helt og heller velge havre, bokhvete, amarant, nøttemel, hirse, kikertmel, quinoa og andre naturlig glutenfrie korn/frø.

Emmer oppstod som en krysning mellom den urgamle hveten enkorn og en gressart (geitøye), og er svært næringsrik. Både emmer, enkorn, økologisk spelt og ølandshvete har bevart et høyere nærings- og mineralinnhold. Velger du økologiske kornslag kan du få enda flere byggeklosser per tygg.

Det er flott om matpakkens sammensetning gjenspeiler hva en aktiv kropp og hjerne trenger for å fungere best mulig gjennom hele dagen. Det trenger hverken være tidkrevende eller komplisert. La rene råvarer, fargerikt plantefór, smart fett og variert protein sette preg på matpakkene de neste ukene

Andre oppskrifter