Hønsefrikassè

Da jeg var lita jente fikk vi hønsefrikassè, men så forsvant høna. Nå er heldigvis høna tilbake i butikk, og det betyr at vi forbrukere må lære oss å lage mat av hønepøne igjen. Velg økologisk høne om du kan og lag hønsefrikassè – en smaksrik, rimelig og næringsrik rett som alle i familien kan like. Spør etter høne eller velg en stor lykkelig kylling. Vel bekomme!

Da jeg var lita jente fikk vi hønsefrikassè, men så forsvant høna. Nå er heldigvis høna tilbake i butikk, og det betyr at vi forbrukere må lære oss å lage mat av hønepøne igjen. Velg økologisk høne om du kan og lag hønsefrikassè – en smaksrik, rimelig og næringsrik rett som alle i familien kan like. Spør etter høne eller velg en stor lykkelig kylling. Vel bekomme!

Ingredienser

0.167 liten høne (evt. 1 stor kylling, ca.45 min trekketid)

vann

havsalt

1.667 stk sort pepper, hel

0.167 stk laurbærblad

0.167 gulrot, i store biter

0.167 gul løk, i båter

Tilbehør

0.333 gulrøtter, i skiver

0.167 brokkoli i buketter

0.333 dl dypfryste grønne erter

mandelpotet, kokt

Saus

0.5 ss øko finmalt spelt

1.167 dl hønsekraft

havsalt, hvit pepper og sitronsaft etter smak

hakket persille over ved servering

Slik gjør du

1.

Skyll og vask høna godt både innvendig og utenpå. Legg den i en stor kjele og dekk den med kaldt vann. Ha i pepperkorn, salt, laurbærblad, gulrot og løk. La vannet få et oppkok, slå ned temperaturen og la høna trekke (rett under kokepunktet, til den er mør (ca.1-1,5 time). Du vet at høna er gjennomkokt ved å se at kjøttkraften som siver ut er klar og ikke rosa.

2.

Legg høna tilbake i kraften og la den hvile der, mens du vasker og deler grønnsakene til tilbehøret. Damp brokkolien på rist, gi gulerøtter og erter et oppkok i lettsaltet vann og kok mandelpotetene møre.

3.

Ta ut høna, skum av og sil kraften. Mål opp ca.7 dl kraft som du skal lage saus av. Kok opp 6 dl av hønsekraften. Ta 1 dl i et glass sammen med 3 ss øko spelt, ha på lokket og rist til jevning. Rør så inn jevningen mens du pisker godt så du unngår klumper. Trekk kjelen av varmen, og smak til med havsalt, hvit pepper og litt sitronsaft.

4.

Del høna i passe biter. Varm en suppeterrin eller gryte og ha hønsekjøttbiter, gulrot, brokkoli og erter lagvis i gryta. Slå glovarm saus over, strø på hakket persille og server hønsefrikasseen med mandelpoteter til.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Resten av hønsekraften kan du lage hønsesuppe av, eller du reduserer den og fryser den ned i isbitformer til ”buljongterninger”

Prøv også disse rettene:

 

Andre oppskrifter