Jeg elsker alt med rødbete; både syltet, juicet, pannestekt og ovnsbakt. Til og med i enkelte desserter er den god. Rødbeten er den av alle rotgrønnsakene med høyest innhold av antioksidanter, så man kan vel nesten si at rødbeten er roten til mye godt!
- Les mer i innlegget “Spis en regnbue“
Rødbeten kommer med mengder av smarte byggeklosser og inneholder folsyre og mye mineraler – spesielt jern, kalsium, magnesium og kalium. Den er som rotfrukter flest, rik på fiber de gode bakteriehjelperne i tarmen kan fermentere i.
Det er kanskje ukjent for mange, men også rå rødbete byr på en alldeles herlig smaksopplevelse! Riv rødbete i salater eller bruk en mandolin og få tynne skiver du kan marinere i en nydelig vinaigrette. Mulighetene er mange.
Prøv også disse variantene:
Ingredienser
Rødbetsuppe
- 3 ss smør/Smøremyk Rapskokos
- 1 løk
- 3 fedd hvitløk
- 3 store rødbeter, rå (ca.700g)
- 2 gulerøtter
- havsalt og pepper etter smak
- 0.5 ts korianderfrø
- 0.5 ts tørket koriander
- 0.5 ts finhakket rød chili
- ¼ sellerirot
- 1.2 l vann
- 1.5 ss øko buljongpulver
- 2 finhakket vårløk/1 dl gressløk
Pepperrotkrem:
- 1 dl gresk yoghurt naturell
- 1 ss honning
- 2.5 ss revet fersk pepperrot
- 1 dl pisket kremfløte
- salt og pepper
Slik gjør du
Rødbetsuppe
- Rens og hakk løken.
- Smelt smøret i en kjele og surr løken på middels varme til den er blank og myk. Løken skal ikke brunes.
- Skrell selleriroten og gulerøttene, del dem i terninger og ha dem sammen med løken.
- Skrell eller skrubb rødbetene og del dem i terninger.
- Ha rødbeten i gryta sammen med løk og sellerirot.
- Finhakk hvitløken og surr den med de siste 2 minuttene.
- Slå kokende vann i gryta og sett på lokk.
- Ha i krydder.
- La det putre i 30 minutter til rødbetene er møre.
- Kjør suppen jevn med en stavmikser. Pass på at det ikke spruter, da rødbetefargen er håpløs å få av.
- Tilsett øko buljongpulver og smak til med salt og pepper.
Server rødbetsuppen rykende varm toppet med litt pepperrotskrem og finhakket vårløk. Gjerne med litt grovt brød til.
Pepperrotkrem:
- Rør gresk yoghurt sammen med honning, revet pepperrot, salt og pepper.
- Pisk fløten til krem og rør det hele sammen.