Slik lager du vegansk ost

vegansk ost
Næringsrik og kjempegod på smak

Har du lyst på en kjempegod, plantebasert ost helt uten kunstige tilsetninger? En ost du kjører sammen i en blender av helt rene råvarer? Da vil jeg anbefale min nydelige cashew-ost. Jeg elsker en tykk skive cashewost på hjemmelaget knekkebrød. Rister litt pinjekjerner og skjærer osten i terninger til salaten. Jeg har også testet den som «mozzarellaskiver» i tomatsalat og på pizza.

vegansk ost

Min veganske ost er helt topp om du er veganer og vil ha en ost laget på bare rene råvarer. Eller om du simpelt hen bare elsker tanken på alle de gode byggeklossene kroppen din får av nøtter og frø, næringsgjær og krydder.

Har du lyst til å spise mer plantebasert? Prøv disse knallgode veganske oppskriftene:

Ingredienser

Vegansk ost

  • 160 g cashewnøtter
  • 1 dl vann
  • 5 ss sitronsaft
  • 2 ss kokosfett
  • 70 g tahini (3 store spiseskjeer)
  • 1/3 middels stor gulrot, i skiver (35g)
  • 2 ts havsalt
  • 0.5 ts paprika
  • 1/8 ts cayennepepper
  • 1 ss Dijon sennep
  • ½ dl næringsgjær
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 2,5 dl vann
  • 1 stor ss Agar Agar pulver

Slik gjør du

Vegansk ost

  1. Ha alle ingrediensene (bortsett fra Agar Agar og 2,5 dl vann) i en blender. Du behøver ikke bløtlegge nøttene først, de blir «bløtlagt» i ostemassen. Kjør blenderen til du har en jevn og fin masse. Sett blenderen til side.
  2. Ha vann og Agar Agar i en kasserolle, rør godt med en visp og la det hele få et oppkok under omrøring. La blandingen småkoke under omrøring i ett minutt. Slå så blandingen opp i ostemassen i blenderen.
  3. Kjør så blenderen til du har en jevn og fin ostemasse. Hell massen i ei passe stor skål, smurt med olivenolje rundt kantene, slik at ostemassen ikke setter seg fast. Avkjøl på kjøkkenbenken. Dekk skålen med plastfolie og sett den i kjøleskap over natten.
  4. Hvelv osten over på en liten fjøl, skjær noen skiver til et par knekkebrød og topp gjerne med litt friske urter, spirer eller kanskje litt fikenmarmelade eller honning.