La smaksrike, saftige veganske boller i tomatsaus hjelpe deg og familien til å halvere kjøttinntaket i høst. Veganske boller er uten gluten og melk og full av plantefiber til en rikholdig tarmflora. Retten passer både på tapasbordet og som hverdagsmat. Med salat og stekte småpoteter som tilbehør er retten nok til fire.
Har du lyst til å prøve flere veganske oppskrifter? Da er disse supre å begynne med:
- Veganske vårruller med spicy dip
- Hjemmelagd pitabrød med hummus
- Melkefri labneh med pesto og pitabrød
Ingredienser
Porsjoner:
Veganske boller
- 230 g sorte bønner (1 boks)
- 30 g solsikkefrø
- 40 g havregryn, øko lettkokte
- 2 ss tomatpure
- ½ gul løk,finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 2 ss linfrø
- 2 ss chiafrø
- 1 boks øko tomater (260g)
Kryddermiks
- 0.5 ss løkpulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1 ts oregano
- 1 ts spisskummen
- 0.5 ts røkt paprika
- 1/4 ts chillikrydder
- havsalt og sort kvernet pepper etter smak
- Smøremyk Rapsolje til steking
Slik gjør du
Veganske boller
- Finhakk løk og hvitløk og surr i Smøremyk på middels temperatur til løken er blank og ikke brun.
- Tilsett tomatpure og krydder de siste 2 minuttene av steketiden så smakene får sette seg.
- Knus linfrø og chiafrø, eller bruk ferdig knuste linfrø og chiafrø som de er. Jeg bruker en liten elektrisk kaffekvern til formålet.
- Ha de knuste frøene, solsikkefrø, havregryn og den tomatiserte løkblandingen i en foodprosessor. Tilsett sorte bønner og kjør sammen til en jevn deig
- Kjør massen sammen til en deig. Smak på deigen. Tilsett mer krydder etter smak.
- Form små boller (2-3 cm i diameter) i hånden din ved hjelp av en teskje.
- Stek bollene i Smøremyk Rapskokos på middels temperatur i en stekepanne.
- Slå en boks hermetiske knuste tomater over bollene, la bollene surre i sausen et par minutter, krydre sausen med litt havsalt, pepper og server rett fra stekepanna. Ha gjerne også i litt timian og chillikrydder om du vil. Bollene henger ikke like godt sammen som kjøttboller, så vær litt forsiktig så de ikke rører dem i stykker når du tilsetter tomatsausen.
TIPS: rester bruker du til ostesmørbrød eller til porsjonspizza på speltlomper, men hos oss blir det ingenting igjen