Featured Image

10 tips til mat mot kreft

De vil også påvirke dagsformen din, sinnsstemningen og hvor lett du greier å engasjere deg, motivere og konsentrere deg.

Det er fordi byggeklosser i slike råvarer tilbyr milliardvis av cellefabrikker i kroppen din det de trenger for å gjøre en best mulig jobb for deg. Ganske enkelt råvarer med byggeklosser for kropp og sinn, slik at du kan nyte effekten av en best mulig livskvalitet og helse. Fordi du fortjener det!

Les også: Nyt smaken av råvarer som kan beskytte mot kreft

10 tips til mat mot kreft

Spis mer:

1. Grønne farger – Grønnfargen skal inn, helst flere ganger om dagen. Masse mineraler, vitaminer, fytokjemikalier , aminosyrer og fettsyrer i grønne grønnsaker gir deg et helt symfoniorkester av plantekraft. Som grønne blader på trærne på høsten avslører at de skjuler fargene oransje, gul og rød, så bidrar grønne bladgrønt også med flere regnbuefarger. Grønn te, laget på unge skudd og blader av grønne planter, er også en fantastisk kilde til kreftbekjempende byggeklosser. Velg gjerne japanske varianter og la teen trekke i 10 min. Sukkererter, salater, all salgs bladgrønt, kål, brokkoli, asparges, nydelig grønn te….

2. Fargesterke grønnsaker – Røde tomater og chili, oransje gulrot og søtpotet, lilla rødbeter, gul paprika og squash…  alle inneholder viktige karotenoider. Karotenoider tas best opp varme; damp eller stek forsiktig til de er passe møre.

3. Kål – Hele kål-familien styrker dine hjelpsomme bakteriefamilier i tarmen og knyttes til helt unike kreftbekjempende egenskaper. Kreftceller hater kål. Grønnkål, brokkoli, blomkål, rødkål, rosenkål,hodekål…Spis kål,mindre jål!

4. Løk og hvitløk – Også løkfamilien er mat for “bakterie-Mons”– hvitløk, sjallotløk, rødløk, purreløk, gressløk, vårløk – proppfull av immunstyrkende og immunstabiliserende plantestoffer.

5. Bær – Fargesterke bær som nyper, blåbær, solbær, tyttebær, jordbær, bringebær og krekling inneholder masse helsebringende plantekraft.

6. Belgfrukt – Folatrike bønner, linser og erter er rimelige og kjempegode. Bruk dem i salater, spe ut eller erstatt kjøttdeig med dem, lag nydelige supper og stuinger.

7. Urter og krydder – Vi lærer stadig mer om urter og krydders fantastiske helsekraft. Bruk friske urter i salater og bland dem i varme retter like før servering. Gurkemeie er kreftbekjempende og må inn i sauser, supper og gryter.Vær raus med urter og krydder! God helsegevinst også om de er tørket.

8. Extra-virgin olivenolje – Spiser du grønnsaker med litt naturlig fett, som extra virgin olivenolje, avokado eller nøtter, så kan du øke opptaket av helsebringende plantestoffer. Extra virgin oliven olje i seg selv er rik på forebyggende polyfenoler

Les også: Rett fett, ikke ett fett

9. Fisk og sjømat – Blant orkesteret av nyttige byggeklosser i fisk og sjømat finner du mye selen og omega-3 .  Selen har fått masse omtale fordi det aktiverer cellefabrikkenes eget antioksidantforsvar mot “gnister” eller frie radikaler. Omega-3 trengs som byggeklosser til mengder av immunceller som deler seg raskt og bygger et sterkt immunforsvar mot kreft! Omega-3 er både betennelsesdempende og kreftbekjempende. Spis mer sild, makrell,sardiner og laks. Du finner fettsyren også i linfrø, valnøtter og mørkegrønne blader.

10. Frukt – Granateple, sitrusfrukter, druer, plommer, ananas og kiwi inneholder kraftige antioksidanter. Frukt inneholder også plantestoffer som direkte styrker cellenes kontrollmekanismer mot kreft. Slike plantestoff sitter gjerne i skallet f.eks. på røde druer og i pæreskall. Rens derfor ikke bort pæreskallet, men skrubb og nyt! Ikke all frukt har like mange byggeklosser per tygg. Frukt med masse smak og farge har som regel flest.

Spis mindre:

  • Rødt kjøtt 
  • Bearbeidet kjøtt (pølser, kjøttdeig, kjøttpålegg)
  • Saltkonservert mat
  • Mat som er utsatt for sterk varme (især fritert, svidd)
  • Tilsatt sukker og raske, rafinnerte “hvite” karbohydrater (som hvitt mel, hvit ris, pasta og hvitt sukker)

Hvorfor begrense “Hvite raffinerte” kalorier – især sukker og hvetemel?

At det nytter å øke inntaket av plantefôr er etter hvert kjent, men det er nytt for mange at det faktisk hjelper å kutte ned på sukker og såkaldte “hvite raffinerte” kalorier som hvetemel, pasta og hvit ris.

Det finnes mange årsaker til sistnevnte. For det første, gir de alle høye blodsukkertopper fordi de inneholder såkaldte raske karbohydrater. Høye blodsukkertopper ser ut til å svekke immunforsvaret ditt i timevis. Og det å ha et sterkt immunforsvar, betyr også et sterkere forsvar mot kreft.

Videre: Mer forskning trengs, men stadig flere studier kobler også høye blodsukkernivåer og  sykdommer som metabolsk syndrom og diabetes 2 til økt kreftrisiko. (Giovannucci 2010, Vingeri 2009, Esposito, 2012 og 2013, Currie 2009, Inoue 2006).

Teorien om hvorfor høye blodsukkertopper koples til økt kreftfare, meget kort fortalt:

Mens friske celler i kroppen din kan lage energi av både blodsukker og fett, så er det slik at kreftceller kun “spiser” sukker. Kreftcellene er altså avhengig av sukker for å overleve. Sukker er nok ikke  selve årsaken til at man får kreft, men høyt blodsukker gir kreftspirer rikelig av den maten de trenger for å holde seg i live, dele seg og spre seg raskt. Et moderat og stabilt blodsukkernivå derimot, med lavere blodsukkertopper, gir dem langt dårligere vekstvilkår – og gir et styrket immunforsvar bedre tid til å kvitte seg av kreftspirer, før de utvikler seg videre til kreft.

Det å ha et stabilt blodsukker er viktig for å begrense din risiko også for mange andre sykdommer, deriblant betennelsessykdommer, hjerte-kar sykdom, diabetes type 2, psykiske helseplager og demens.

Det å lage hverdagsmat for et styrket forsvar mot kreft, betyr mer nytelse av gode smaker fra rene råvarer. Holder du deg fysisk aktiv i tillegg vil råvarenes helseeffekt forsterkes ytterligere. Velger du i også vann som tørstedrikk, legger du det beste grunnlaget for at kroppens cellefabrikker skal gjøre sitt aller beste for deg. Så kan du bare nyte effekten i form av best mulig livskvalitet og et opplevelsesrikt liv!

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling