Featured Image

Berits Tiramisu – verdens beste og uten hvetemel

Fra matkurset i Verona i sommer, med tradisjonell oppskrift fra en av verdens beste kokker.

Egne fingerkjeks, lokal ost og grappa i stedet for massala likør. Jeg lærte meg triksene, byttet ut bakekakao med super råkakao og vil gjerne dele den himmelske smaken med deg!

Ett av flere byttetriks i Ny Start er «bytt moderne hvetemel til urkorn». Urkorn, slik som økologisk spelt, svedjerug, emmer og Dala landhvete, har svakere gluten og betydelig mer næring. Hvetegluten bidrar til å svekke tarmbakteriefloraen, øker tarmslimhinnens gjennomtrengelighet (øker tarmpermeabiliteten), hisser immunforsvaret til krig og gir gir inflammasjon eller betennelser.

Selv om man bytter hvetemel til urkorn, og sukkeret er byttet til litt bedre sødme, så kan man ikke spise ubegrenset av søte desserter som Tiramisu. Men kos deg med et lite dessertglass, med en litt bedre Tiramisu, når du uansett vil ha noe søtt.

Fingerkjeks uten hvetemel:

  • 4 øko egg
  • 1,2 dl rårørsukker (ca.120g uraffinert rørsukker)
  • 2,5 dl øko siktet speltmel (urkorn, ca.140g)
  • 1 ts bakepulver
  1. Forvarm ovnen til 200gC.Dekk et stekebrett med bakepapir og finn frem en sprøytepose.
  2. Skill eggene, ha eggehviten i en bolle og pisk dem stive. Tilsett 2 ss sukker og fortsett piskingen.
  3. Pisk eggeplommene og resten av sukkeret til tykk eggedosis i en annen bolle.
  4. Bland siktet mel og bakepulver i en tredje bolle.
  5. Vend halvparten av eggehviten inn i eggedosisen og deretter halvparten av melblandingen. Bland forsiktig og gjenta med resten av eggehviten og melet.
  6. Fyll deigen i sprøyteposen. Press ut 8 cm lange kjeks med 2-3 cm mellomrom. Stekes 8-10 minutter til kjeksene er lyse med litt gylne. Avkjøles på rist og oppbevares i lufttett boks.

Dette trenger du til 4 tiramisu:

  • 16 ladyfingers
  • 350g mascarpone
  • 2 egg
  • 2 ss rørsukker
  • 4,5 dl avkjølt kaffe
  • 2 ss råkakao (evt.vanlig kakao)
  1. Skill eggene i plomme og hvite i to ulike boller.
  2. Pisk hvitene stive.
  3. Pisk eggeplommene med sukkeret til luftig, lys gul eggedosis.
  4. Pisk mascarponen med eggedosisen.
  5. Vend forsiktig inn den stivpiskede eggehviten.
  6. Hell kaffen i en flat djuptallerken. Dypp to kjeks i kaffe, slik at du vender dem raskt så de ikke soaker til seg for mye kaffe. Legg dem i bunnen på et passende dessertglass. Brekk dem om du må, de skal bare utgjøre en kakebunn.
  7. Ha mascarponekrem i et 2 cm lag i dessertglasset oppå kjeksene.
  8. Så et nytt lag med to kjeks og avslutt med krem.
  9. Dekk glassene med plast og avkjøl i kjøleskapet i minst 2 timer, eller frem til servering (bør spises innen 2 døgn)
  10. Dryss på råkakao ved servering, og nyt!

Les mer om Ny Start nettkurset mitt og meld deg på her