Featured Image

Dette bør du vite om histaminintoleranse

For de aller fleste er ikke histamin noe problem,- histamin tas opp i kroppen fra mat du spiser og det produseres av egne celler ved behov. Histaminet utretter deretter sin funksjon i kroppen og så brytes det ned.  Hoper histaminet seg opp, så kan det skape en hel rekke helsepager. Les videre for å finne ut om dette gjelder deg.

Hva er histamin?

Forbindelsen histamin kjenner de fleste til i forbindelse med allergi og legemidler med anti-histaminer. Den bygges av aminosyre-byggeklossen histidin, ved at det klippes av en liten bit (en karboksylgruppe). Både immunceller (eosinofile, basofile), mastceller og tarmbakterier kan produsere histamin.

Histamin er involvert i allergireaksjoner og ansvarlig for både rødme, hevelse og kløe. Histamin er også et signalstoff som regulerer funksjoner i tarmen, og det påvirker nervebaner.

De aller fleste kjenner til på egen kropp hva som skjer når histamin frigjøres i vevet. Blir du stukket av et insekt, slik som for eksempel en mygg, observerer du både kløe, hevelse og rødhet omkring insektstikket. Immuncellene lager ikke histamin for å plage deg med allergi. Histamin er nemlig et viktig verktøy for kroppen.

Histamin sørger for å gjøre små blodårer (kapillærer) rundt stikkstedet mer lekk, slik at immunceller og proteiner kan komme seg frem til «åstedet» så de får gjøre en jobb med å nedkjempe mikrober eller fremmedstoff.

Hva er histaminintoleranse?

Det er slik opphopning av histamin, med tilhørende helseplager, man kaller histaminintoleranse. Årsakene er flere:

 1. En overproduksjon av histamin kan skyldes forstyrret tarmbakterieflora, med alt for mange histaminproduserende bakterietyper og for få bakterier som har i oppdrag å bryte histaminet ned. Overproduksjon kan også skyldes mastcelle-aktiverings-syndrom nevnt over (MCAS). Hyperaktive mastceller på et vis, uten at man helt forstår hvorfor. Du finner mastceller i hele kroppen, men de er spesielt rikelig representert i tarmslimhinnen. Der skal de frisette histamin når det er nødvendig å åpne kapillærene så immunsoldater kan slippe frem til åsteder der fremmede inntrengere forsøker å bane seg veg.
 2. Vansker med å bryte ned histaminet kan skyldes at tarmbakteriene, som har i oppdrag å bryte ned histamin, er svekket. Det kan skyldes at enzymsaksene som skal klippe opp å bryte ned histaminet ikke fungerer godt nok eller at du har for få slike sakser (histamin N-methyltransferase eller diamine oxidase, DAO)

Symptomer ved histaminintoleranse

Helseplagene du kan kjenne på varierer i både type og intensitet, men er til forveksling lik allergi. Derfor er det også grunn til å tro at plagene gjerne settes på «allergikontoen» slik at histaminintoleransen ikke blir diagnostisert.

Plagene er knyttet til de ulike oppgavene histaminet har i kroppen. For mye histamin i huden kan gi rødme, utslett, kløe og hevelse. Øynene renner, de klør og nesen veksler mellom å være rennende eller tett. For mye histamin i tarmveggen kan gi alt fra irritasjon og kløe i halsen, til kvalme, oppkast og diare. Mange sliter med sure oppstøt og halsbrann. I blodåresystemet kan histaminopphopning gi lavt blodtrykk, høy puls og besvimelser, i luftveiene irritasjonshoste, kløe og tungpust ,mens  påvirkning av nervebaner og hjernen kan gi uro, irritabilitet og hodepine. Noen kan også rammes av mangel på energi og utmattelse.

Tilstanden er kompleks med >3 forskjellige symptomer fra helt ulike organer hos samme pasient. I snitt hele 11 symptomer per pasient.

Finnes det dietter som kan hjelpe?

EFSA, det europeiske matsikkerhetsorganet, anbefalte allerede i 2011 å eliminere matvarer med histamin hvis histamin-intoleranse. Det kan lindre symptomer å eliminere råvarer rike på histamin eller på histidin.

 1. Eliminasjonsdiett:
 • fermentert mat er rik på aminosyren histidin og på histamin
  • vin, eddik, ost, yoghurt, syrnet melk,
 • råvarer nedlagt i eddik som syltagurk, rødbeter, pickles og relish
 • røkt, hermetisk og saltmodnet/tørket fisk
 • kjøttvarer som er lagret, røkt og modnet til skinke
 • alkohol, da acetaldehyd konkurrerer med histamin om å bli brutt ned av den samme saksa (acetaldehyd dehydrogenase, ALDH)
 • egg
 • sitrusfrukt
 • bær
 • tørket frukt
 • spinat
 • tomat
 • ketchup og sennep
 • kunstige tilsetninger i maten som fargestoff og konservering
 • krydder som kanel, chili, nellik
 • urtete
 • kakao og sjokolade

En slik eliminasjonsdiett kan bedre plagene dine i påvente av at andre tiltak får virke.

 1. Tilskudd av DAO-enzymer hvis du får påvist lave nivå på blodprøve. Du tar da tilskudd av DAO-enzymer til måltidet, slik at histaminet lettere brytes ned.
 2. Naturlige anti-histaminer Produserer du for mye histamin, kan du ta naturlige anti-histaminer som quercetin og bromelain.
 3. Probiotika Bakterietyper som Lactobacillus plantarum and Bifidobacterium infantis kan hjelpe deg å bryte ned histamin i maten. Mens du styrer unna bakterier som kan produsere histamin, slik som Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii, og Lactobacillus bulgaricus. De finnes naturlig i yogurt og andre syrnede meieriprodukter.

Man har neppe histamin-intoleranse alene. Alt henger sammen med alt. Derfor bør man samtidig ha fokus på avstressing, nok søvn (8 timer per natt) og matgrep som kan berike tarmbakteriefloraen, reparere lekk tarm og dempe inflammasjon. Følg gjerne metodene «Tarmens Medisin» eller «Omstart30», men eliminer samtidig histaminholdig mat.

Laboratorietester som kan støtte diagnosen

Det finnes laboratorietester som kan kan måle konsentrasjonen av DAO-enzymer (S-diamin oxidase) og histamin (S-histamin) i blod. Histaminintoleranse er sannsynlig hvis mengden DAO-enzymer er redusert OG histaminet er forhøyet. Husk at laboratoriesvar alltid skal tolkes ut fra et helhetsbilde av både kliniske tegn og sykehistorie. Man kan også måle S-tryptase (markør for mastcelle-aktiverings-syndrom MCAS). Man kan også måle histamin og metylhistamin i urin.

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling

 

Referanser:

 • Comas-Basté, Oriol, et al. “Histamine Intolerance: The Current State of the Art.” Biomolecules8 (2020): 1181.
 • Tuck, Caroline J., et al. “Food intolerances.”Nutrients 7 (2019): 1684.
 • Comas-Basté, Oriol, et al. “New approach for the diagnosis of histamine intolerance based on the determination of histamine and methylhistamine in urine.”Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis 145 (2017): 379-385.
 • EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ). “Scientific opinion on risk based control of biogenic amine formation in fermented foods.”Efsa Journal 10 (2011): 2393.
 • Sattler, J., et al. “Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO).”Agents and Actions3-4 (1988): 361-365.