Featured Image

Får du vondt i magen av gluten – eller er det hele bare psykisk?

 

En ny studie hevder at gluten ikke gir symptomer hos dem som kjenner de reagerer på det. Studien klonkluderer med at plagene trolig kan være psykologisk betinget. Men hva hvis rotårsaken sitter i tarmen, og ikke tankene og at både gluten, kumelk og tankekjør med stress derfor innvirker samtidig ?

 

Sammendrag

En ny studie på ikke-cøliakisk glutensensitivitet (NCGS) konkluderer med at symptomene trolig ikke skyldes gluten, men kan være psykologisk betinget. Samtidig ble både gluten og placebo gitt i yoghurtm altså med kumelk som mulig medvirkende trigger. Dette gjør det umulig å si noe sikkert om gluten i seg selv, og ignorerer nyere forskning på matproteinintoleranser, lekk tarm og tarmfloraens betydning.

 
Studiet som skaper debatt

En ny, velgjennomført studie publisert i United European Gastroenterology Journal (Iven et al., 2025) forsøker å gi svar på et spørsmål mange stiller seg:

Er det virkelig gluten som gir meg mageplager - eller innbiller jeg meg det bare?

Forskerne testet 16 personer med selvrapportert glutensensitivitet (uten cøliaki) og 20 friske kontroller. Deltakerne fikk enten gluten eller placebo - begge blandet i yoghurt. Verken forskere eller deltakere visste hva de fikk.

Resultatet?

Over halvparten av deltakerne reagerte med symptomer i placebo-fasen, altså uten gluten. Dette tolkes av forskerne som en nocebo-effekt - altså at forventningen om å få symptomer i seg selv utløser plagene.

Men vent litt, konklusjonen stemmer ikke

Jeg har stor respekt for grundig forskning, men her må vi stoppe opp og spørre:
Hva vet vi om melkeproteiner og matproteinintoleranser?

Placebo i studien var ikke nøytral - den ble gitt i yoghurt, altså med kumelkproteiner. Og nettopp kumelk er en av de vanligste triggerne for matproteinintoleranser - spesielt hos dem med lekk tarm og ubalanse i tarmfloraen slik jeg erfarer det.

Da sier det seg selv: Hvis både gluten og placebo serveres med kumelk, kan man IKKE vite hva deltakerne faktisk reagerer på. Og det blir en stigmatisering av en sterkt plaget pasientgruppe og skylde på psyken.


gluten

 

Gluten, hveteagglutininer, kumelk og belgfrukter - en inflammatorisk cocktail?

Erfaring fra både klinisk praksis og nyere forskning viser at det ikke bare er gluten i hvete som kan skape trøbbel. Mange reagerer også på:

  • Hveteagglutininer - plantelektiner som binder seg til tarmveggen
  • Kumelkproteiner - som kasein og betakasomorfin
  • Belgfruktproteiner - som kan være vanskelig å fordøye
  • FODMAPs - som fruktaner i hvete og løk

Når tarmfloraen er svekket og slimhinnen lekker, kan delvis ufordøyde matproteiner komme seg inn gjennom tarmslimhinnen og trigge immunforsvaret til inflammasjonskrig.

Det handler ikke om psykologi, men om biologi. Når tarmen lekker, lekker også logikken i studien

Hvis studien virkelig ønsket å teste gluten som isolert trigger, burde gluten vært gitt uten kumelk, for eksempel i kapsel.

Kumelk i placebo skaper uklarhet, fordi:

  • Kumelk i seg selv kan gi plager som oppblåsthet, diare, hjernetåke og leddsmerter
  • Mange med NCGS har også kumelksintoleranse
  • Matproteinintoleranser er undervurdert i forskning, men utbredt i praksis. Jeg erfarer at eliminasjonsdietter med fokus på å reparere lekk tarm og dempe inflammasjon kan hjelpe både mot mageplagene, utmattelse, hjernetåke og andre lager koplet til inflammasjon.

 

Hva med psykologiske faktorer?

Studien viste også at personer som reagerer på gluten, ofte har høyere nivåer av angst og negative følelser.

Forskerne antyder at emosjoner påvirker symptomer. Det er jeg enig i. Men det betyr ikke at symptomene er "innbilte".

Når tarmbakteriemangfoldet er svekket, svekkes produksjonen av beroligende signalstoffer og signaler fra tarmen til hjernen som skal formidle tilfredshet og ro. Svekkede signaler fra tarmen kan gi både uro, hjerneinflammasjon og psykiske plager. Samspillet mellom hjerne og tarm, kjent som gut-brain-axis - er reelt.

Ved lekk tarm kan immunaktivering gi psykiske symptomer, og stress kan på sin side gjøre tarmslimhinnen mer gjennomtrengelig og lekk. Dette er en vond sirkel som må brytes- ikke et valg mellom hodet og magen.

Praktiske råd for deg som mistenker matintoleranser:
  • Eliminer råvarer som svekker tarmen som sukker, kunstig søtt og ultraprosessert mat (UPF)
  • Fjern både gluten, kumelk og belgfrukt i minst 4 uker
  • Introduser råvarer som kan bidra til et beriket mangfold av gode melkesyrebakterier, slik som fermentert, modnet og melkesyregjæret mat
  • Spis et rikt utvalg grønnsaker (fiber) som styrker gode tarmbakterier
  • Støtt tarmbarrieren med nok omega-3, beinkraft (gelatin)
  • Ta stress på alvor – fordi stress svekker tarmen, IKKE fordi plagene "sitter i hodet"

 

Take-home-budskap:

En studie som blander gluten og placebo i kumelk, kan ikke utelukke gluten som årsak til magetarm-plager. Tarmhelse handler om mer enn ett protein.
Når både gluten, hveteagglutininer og kumelkproteiner kan trigge mageplager i en lekk tarm, blir det feil og stigmatiserende å forklare plagene som psykiske.
Vi må se hele bildet og gi en helhetlig og skreddersydd behandling mot rotårsaken til plagene.

 

Referanser:

Iven, J., Geeraerts, A., Vanuytsel, T., Tack, J., Van Oudenhove, L., & Biesiekierski, J. R. (2025). Impact of Acute and Sub‐Acute Gluten Exposure on Gastrointestinal Symptoms and Psychological Responses in Non‐Coeliac Gluten Sensitivity: A Randomised Crossover Study. United European Gastroenterology Journal.


De Giorgio, R., Volta, U., & Gibson, P. R. (2016). Sensitivity to wheat, gluten and FODMAPs in IBS: facts or fiction?. Gut, 65(1), 169-178.


Makharia, A., Catassi, C., & Makharia, G. K. (2015). The overlap between irritable bowel syndrome and non-celiac gluten sensitivity: a clinical dilemma. Nutrients, 7(12), 10417-10426.