Featured Image

Hvorfor grove korn?

Da er det flott at kroppen samtidig fylles av energi fra antioksidantrike fullkorn fulle av fiber, vitaminer, mineraler, essensielle fettsyrer og annen plantekraft.

Grove kornprodukter, som grovt brød, sammalt mel og havregryn, har et betydelig høyere innhold av kostfiber og nødvendige næringsstoffer enn raffinerte kornprodukter, som lyst brød og siktet hvete mel. De ytre, mest næringsrike delene av korn og ris, nemlig kli og kim, er fjernet i raffineringsprosessen.

Det totale kornforbruket har økt i senere år, men andelen sammalt mel har desverre forandret seg lite. Sammalt mel utgjør nå bare 17 prosent av den totale omsetningen av matmel.

Kun fullkorn, og ikke siktet mel, kan bygge overskudd og energi, dempe allergier og betennelsessykdommer og forebygge sykdom.

Bygg kroppen med bygg!

Kanskje ikke noe kornslag har stått sterkere enn bygg gjennom historien. Med en historie tilbake til 7000 år f.Kr. har bygg vært det viktigste kornslaget i alle de store gamle kulturene. Bygg har særlig blitt brukt til grøt, velling og flatbrød. Bygg inneholder mer vitamin B1, mer kiselsyre og mer mineraler og sporstoff enn de andre nordiske kornsortene, noe våre forfedre utnyttet ved å gi syke og svake bygg-avkok. I våre dager spiser vi nesten ikke bygg lenger.

Vi bruker altfor mye  næringsfattig siktet mel fremfor sammalt mel som inneholder de ytre deler av kornet hvor næringen sitter. Vi kan velge å ikke la det gå ut over oss at landbruket velger hvetetyper med stadig sterkere gluten for at brødene skal tåle mer maskinell behandling uten å miste evnen til heve. De mest brukte moderne hvetesorter har nå så sterk gluten at vår fordøyelse kan reagere allergisk mot slik hvete.

Mange må etterhvert finne alternativer til industrielt fremstilt brød pga hel eller delvis gluten-intoleranse, med dertil plager fra mage-tarm med luft, diare og magesmerter.

Stadig økende forbruk av kunstgjødsel etter krigen og mer kjemikaliesprøyting av kornet, har ikke bare satt jordas fruktbarhet i fare, men også gitt store avlinger med forringet ernæringsmessig kvalitet. Men vi kan velge å bake brødet selv, og vi kan bruke de mest næringsrike melsortene, dvs. sammalt mel.

10 tips for mer fullkorn i hverdagen

  1. Bak dine egne brød; øvelse gjør mester.
  2. Bruk minst 50% sammalt mel og kjøp gjerne økologisk, steinmalt mel.
  3. Lag din egen knekkebrød; det tar ti minutter.
  4. Lag din egen frokostblanding – tilsett kli,nøtter og frø.
  5. Velg grovt brød når du kjøper brød – 4 på Brødskala`n.
  6. Kjøp gjerne dine brød i et økologisk bakeri – kjøp flere og frys dem ned i skiver om dere er få i husholdningen.
  7. Strø litt hvetekim på havregrøten ved servering – nydelig søtsmak faktisk
  8. Bak gjerne grovescones til lørdagsfrokosten
  9. Lag smaksrike grove vaffler til kveldskosen
  10. Velg fullkornstyper av pasta og ris