Featured Image

Kan du fritt velge mellom natron og bakepulver når du baker?

I Omstart30 og i situasjoner hvor du uansett vil bytte kumelk til plantedrikk, må du ta hensyn til type hevemiddel du velger deg. Hvis surmelk byttes til havredrikk for eksempel i svele, så virker ikke natron lenger. Natron trenger syre.

Det du da kan gjøre er å tilsette en teskje eddik eller sitronsaft per halve teskje natron du har i røra. Så bruker du klaret smør eller Smøremyk i stedet for.

Natron kalles baking soda på engelsk, mens bakepulver kalles baking powder

Du trenger 1 ts eddik/sitronsaft for å hjelpe 1/2 ts natron å heve kaken

Når bikarbonat (HCO3) i natron (NaHCO3) reagerer med syre i kakerøra, så dannes karbonsyre, som så blir til vann og CO2-gass som så hever gassen. Derfor kan du legge merke til at oppskrifter som skal heve med natron også inneholder sure ingredienser som for eksempel surmelk. Sveler er et godt eksempel. Erstatter du surmelk med vann eller annen nøytral plantedrikk, så blir bakverket flatt. Har ikke røra syre, så bør du bruke bakepulver. En amerikansk alt-i-ett-oppfinnelse hvor natron kombineres med to ulike syrer (natriumdifosfat (Na2H2P2O7) og monokalsiumfosfat (Ca(H2PO4)2). Nå kunne man bake kaker uten surmelk, fordi syren allerede var til stedet i bakepulveret.

Prøv disse oppskriftene:

Bytter du natron til bakepulver, så vær oppmerksom på at du trenger 4 ganger mer bakepulver enn natron. Det kan i mange tilfeller gi en litt bitter smak. Derfor er det ofte lurt å bruke litt natron og litt bakepulver.

Er du nysgjerrig på metoden i Omstart30? Her kan du lese mer om den populære metoden

Kan du så fritt velge mellom natron og bakepulver i oppskrifter når du baker? Svaret er nei. Natron krever sure ingredienser i røra, ellers blir resultatet flatt, brunt og udelikat. Tilsett syre eller kombiner natron og bakepulver for både konsistens og smak.

Masse lykke til med byttetriksing og baking!