Featured Image

La gode tarmbakterier sikre deg et sunnere blodtrykk

Alle dine overflater er befolket med bakterier. De lever i symbiose med deg fra munnhule til endetarm, i urinrøret, skjeden og i alle dine kjertelganger. De jobber for å holde kroppen din frisk. De kan også ordne et sunnere blodtrykk. Høyt blodtrykk øker risikoen for både nyresvikt, hjerteinfarkt og hjerneslag. Vi vet at mer grønnsaker kan gi et sunnere blodtrykk – kan det være tarmbakteriene som står bak?

Mat eller medisin

Forbruket av legemidler mot hjerte-karsykdom økte betydelig på 80-tallet. I dag er det om lag 300 av 1000 i aldersgruppen 45-74 år som bruker blodtrykkssenkende legemidler. Nå er nesten 900 000 nordmenn avhengige av blodtrykksmedisin.

Ikke bare voksne rammes. I dag rammes også stadig flere barn av overvekt og høyt blodtrykk. Nå kopler studier av både dyr og mennesker en forstyrret tarmbakterieflora til høyt blodtrykk og avleiringer i blodåreveggen (atherosklerose).

Litt forenklet kan man si: sulteforer du de gode tarmbakteriene og mater de lumske, så tukler de med blodtrykket ditt. Du kan velge å holde liv i gode tarmbakteriefamilier ved å sikre dem den maten og det bomiljøet de trenger for å trives. Da jobber de for deg døgnet rundt. De vedlikeholder tarmveggen og programmerer immunforsvaret ditt. De beskytter deg mot både overvekt, astma og allergi, irritabel tarm (IBS), diabetes, hjerte-karsykdom og kreft, autoimmune lidelser, psykiske helseplager, adferdsforstyrrelser og demens. Vil du la de gode tarmbakteriene hjelpe blodtrykket ned? Ja da må du velge mat for bakterie-Mons.

Spis mat for viktige bakterieoppdrag

Hvorfor du bør spise mat for viktige bakterieoppdrag? Jo, bakteriene regulerer mengden kalorier du tar opp fra maten du spiser, de klipper opp maten i oppsugbare småbiter, fermenterer fiber til kortkjedet fett og bygger fenoliske byggverk av polyfenoler, typtofanbyggverk av tryptofan, produserer vitaminer (B9,K2), aminosyrer og forbindelser som setter tarmveggen i bevegelse slik at tarmhinnholdet beveger seg ned mot endetarmen og ikke stopper opp. Gode tarmbakterier samarbeider med hjerneceller i tarmveggen med produksjon av signalstoffer slik som serotonin, GABA og melatonin. Gode tarmbakterier spiser til og med opp kolesterol og produserer aktive stoffskiftehormoner (T3). De lager også forbindelser som kan gi deg et sunnere blodtrykk.

Du har like mange tarmbakterier i 1 gram avføring,

som det finnes mennesker på hele jordkloden

 

Fermentører, smørsyre og blodtrykk

I tykktarmen, der det er lite tilgang på oksygen, finner du grupper av clostridier, laktobasiller og bifidobakterier. Der fermenteres plantefiber, ufordøyd protein og tarmslim (mucin) til verdifullt kortkjedet fett ( SCFA – eddiksyre, propionsyre, og smørsyre). Jeg kaller disse bakteriefamiliene fermentørene. De kortkjedete fettsyrene disse familiene lager er helt avgjørende for en tett tarmslimhinne, som hindrer at fremmedstoff lekker inn i kroppen og skaper inflammasjon. Kompliserte kontrollsystemer koples på for å holde blodtrykket nede, både hormoner og lange nervetråder (SNS) er involvert. Mater du fermentørene gjennom å spise nok plantefiber, ja så lager de smørsyre som kan holde blodtrykket nede.

I dyremodeller der man gir tarmbakterier fra dyr med høyt blodtrykk til friske dyr, har de friske dyrene utviklet høyt blodtrykk.

Mer plantefiber, mindre kjøtt og noe fermentert

Det ser ut til at et sunnere blodtrykk kan skapes når tilstrekkelige mengder plantefiber fermenteres til kortkjedet fett (SCFA). Reduserer du i tillegg inntaket av kjøtt og annet animalsk protein bedres blodtrykket ytterligere. Tarmbakteriene danner nemlig trimetylaminoksid (TMAO) når de får animalsk protein, da øker plakkdannelsen i blodåreveggen og du får stivere blodkar. Stivere blodårer betyr høyere blodtrykk.

Blodtrykket kan bedres ytterligere med fermentert mat og drikke, slik som syrnet melk, surdeigsbrød, kimchi og kombucha. Flere gode tarmbakterier gjør at du kan tåle litt mer salt før blodtrykket stiger. Større befolkningsstudier viser en sammenheng mellom økt inntak av plantefiber, mer syrnet mat og lavere forekomst av overvekt og høyt blodtrykk.

Få flere gode tips og råd i boken “En ny start – en 12 ukers plan for å endre ditt kosthold og komme i form

Det kommer stadig nye studier og det må hele tiden forskes mer. Men mens det forskes mer, kan du allerede velge å spise mat for bakterie-Mons. Berik ditt bakteriemangfold gjennom å halvere ditt kjøttinntak, spis betydelig mer plantebasert og mer modnet og fermentert.

Vil du lære mer om hva du skal spise for bedre tarmhelse, en friskere kropp og et klart hode? Følg mine 6 trinn i boken Tarmens Medisin 

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling

* Al Khodor, Souhaila, Bernd Reichert, and Ibrahim F. Shatat. “The microbiome and blood pressure: can microbes regulate our blood pressure?.” Frontiers in pediatrics 5 (2017): 138.