Featured Image

Tar du ikke omega-3-tilskudd – les dette!

Du trenger fettsyrer når du bygger nye, friske celler og for at cellefabrikkene og deres signalsystemer skal fungere normalt. Cellene i immunforsvaret, i huden, hjerte-karsystemet og hjernen lider kanskje mest om du ikke sikrer deg nok smart fett – for nye hjerneceller er det ikke ett fett. Gjør som meg – ta tilskudd av TRAN hver eneste dag – hele året.

De faktorene som svekker immunforsvaret mest, fremskynder aldringen i kroppen og bidrar til livsstilsrelaterte helseplager i ung alder er oksidativt stress og lavgradig kronisk inflammasjon. Faktorer som dempes av færre karbohydrater, mer plantebasert mat og mer godt fett. Lavgradig kronisk inflammasjon er assosiert med både overvekt, diabetes, hjerte-karsykdom og kreft, psykiske helseplager og demens. I boken ”Ta vare på deg selv -12 år yngre på 12 uker” kan du lære om gode matvalg, enkle mentale øvelser for avspenning og mer nytelse og mosjon som kan dempe oksidativt stress og inflammasjon og reversere fremskyndet aldring. Daglig tilskudd av tran, mellomlange fettsyrer (MCT) og tilstrekkelig med vitamin D er en del av metoden.

Nå har forskere ved NTNU påvist mulige mekanismer som kan forklare hvordan omega-3 demper slike lavgradige, skadelige betennelser. Det ser ut til at de umettede fettsyrene kan stabilisere immunforsvaret slik at de ikke løper løpsk og lager betennelser i tide og utide. Forvirrede immunceller kan lage betennelser mot ditt eget vev og utløse autoimmune lidelser. Det er påvist nesten 100 ulike autoimmune lidelser og forekomsten øker. Leddgikt, psoriasis, cøliaki, Type-1-diabetes, kronisk inflammatorisk tarmsykdom som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, systemisk lupus (SLE) og Sjøgrens syndrom, MS, hypothyreose, hyperthyreose og mange flere. Internasjonal forskning de siste 20 årene har vist at lavgradige, kroniske betennelser også er en viktig komponent i utviklingen av mange andre alvorlige sykdommer slik som hjerte-karsykdom, depresjon og kreft.

Det forskes iherdig på faktorer som kan forebygge og kurere sykdom. Gjennom å undersøke blodprøver av hjertetransplanterte pasienter og immunceller fra både mennesker og mus har NTNU-forskere påvist at omega-3-tilskudd kan dempe slik lavgradig, skadelig inflammasjon. Forskerne målte betydelig reduksjon i et betennelsesdrivende stoff kalt CXCL10. De viste at tilstrekkelige mengder omega-3 også økte immuncellenes (makrofagenes) ”spising” av døde celler og ødelagte proteiner i ulike vev. I praksis kan det bety både dempet inflammasjon og forbedret reparasjon av skadet vev. Vil du lese artikkelen så er den presentert her https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2448777

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling

Referanse:

  • Mildenberger, Jennifer Melanie. “The Interplay of Oxidative Stress Responses and Autophagy in Inflammation.” (2017).