Featured Image

Hvordan navigere tryggere i et landskap av ultraprosessert mat?

I etterkant av en lengre debatt om "ultraprosessert mat", erfarer jeg at folk blir både forvirret, fortvilt og engstelig. Hensikten med mindre prosesserte råvarer i butikk er god, men kategoriseringen kan virke mot sin hensikt, når kunder oppfatter at det advares med ord som «ultraprosessert» og «helsefare» selv på en fiskekake av rene råvarer. For at du skal kunne navigere tryggere i landskapet av ultraprosessert mat, og ikke miste tiltro til konseptet, så vil jeg bidra med noen enkle tips.

 1. Hva er ultraprosessert mat?

  Begrepet «Ultraprosessert mat» refererer til matvarer som er industrielt fremstilt og som har gjennomgått mer omfattende prosesser. Disse prosessene inkluderer tilsetning av ingredienser som er mindre vanlige i kjøkkenet hjemme, slik som kunstige fargestoffer, konserveringsmidler, emulgatorer, nitritt og søtningsmidler. Et typisk eksempel på ultraprosessert mat kan være snacks, brus, ferdigretter og hurtigmat.

  Klassifiseringen av mat som ultraprosessert beskrives i et system kjent som NOVA. Systemet deler matvarene inn i fire kategorier basert på graden av prosessering. Ultraprosessert mat faller inn under den fjerde kategorien, og kan være rik på tilsatt sukker, kunstige tilsetningsstoffer, ugunstig fett (omega-6) og lav på fiber og næringsstoffer. Men det gjelder slett ikke alle. Selv om råvarene har gjennomgått industrielle prosesser, kan ingredienslisten være såkalt «clean label» og matvaren stort sett sammensatt av ingredienser du kan ha i kjøkkenskapet hjemme.

  Er all ultraprosessert mat farlig?

  For at forbrukeren skal velge de aller beste «ferdigmatvarene», når valgets kvaler uansett melder seg i butikken, er det viktig at man ikke skaper et inntrykk av at alt prosessert er helseskadelig. Da vil man kunne ende opp med at forbrukeren ikke orker å ta inn over seg anbefalinger i som følge av klassifiseringen i det hele tatt.

  Selvsagt ville det aller beste vært at alle laget maten fra bunnen av rene råvarer alltid, men slik vil virkeligheten aldri bli. Derfor synes jeg det er viktig å formidle at ikke all ultraprosessert mat nødvendigvis er helseskadelig. Noen ultraprosesserte matvarer kan inneholde viktige vitaminer og mineraler som er tilført under produksjonsprosessen, og behøver ikke ha kunstige tilsetningsstoffer eller andre ingredienser forbundet med helsefare. Eksempler på dette kan være blant annet meieriprodukter eller tran med tilsatt vitamin D, eller plantemargarin tilsatt vitamin D2.

  Det er også grunn til å tro at mengden ultraprosesserte matvarer er av betydning. Spiser man stort sett ferdigmat fra butikken, er det store gevinster å hente i å begynne å bake brød selv og lage middagen fra bunnen. Begynn med hjemmelaget mat to dager i uka og trapp opp antall dager i ditt eget tempo. Les ingredienslisten på matvarer du kjøper i butikken og velg de med en innholdsfortegnelse som består at ingredienser du kunne hatt i kjøkkenskapet hjemme. Velg også de matrettene som står kjølig og/eller har kort holdbarhetsdato.

  Studier har vist at høyt inntak av ultraprosessert mat er koblet til en hel rekke helseplager, inkludert overvekt/fedme, type 2-diabetes, hjerte-karsykdommer og flere typer kreft. Disse helseutfordringene er alle koblet til inflammasjon. Et svekket tarmbakteriemangfold og lekk tarm er gjerne årsaken, fordi gode bakterier ikke får den maten de trenger for å holde seg i livet. Når gode tarmbakterier svekkes, svekkes vedlikeholdet av tarmslimhinnen, immunforsvaret og helsa.

  Ultraprossesert mat innholder gjerne tilsatt sukker og kunstig søtt, ugunstig fett og en hel rekke kunstige tilsetningsstoffer. I tillegg har produktene altfor lite fermenterbare fiber, polyfenoler og anti-oksidanter. En matvare er helsebringende kun hvis den styrker de gode tarmbakteriene. Gode tarmbakterier trenger å styrke seg på rene råvarer, masse plantefiber og rikelig med plantestoff. Holder du gode tarmbakterier i livet med maten du spiser, så holder de liv i deg!

  Hvordan navigere i et landskap av ultraprosessert mat?

  Det første steget er å bli mer bevisst på hva du faktisk forbruker. Å lese ingredienslister (les artikkel om ingredienslister her) kan hjelpe deg med å identifisere og styre unna produkter som inneholder kunstige tilsetningsstoffer og næringsfattige og uheldige ingredienser.

  For eksempel tilsatt sukker, moderne hvetemel, tilsatt hvetegluten, herdet fett og omega-6-rike planteoljer (soya,-solsikke-og maisolje). Velg rene, minimalt bearbeidede matvarer som frukt, bær, grønnsaker, hele korn (urkorn), nøtter og frø, rent kjøtt og ren fisk eller produkt med innhold som kan likne egenproduserte hamburgere og fiskekaker. Lag sauser, vinaigretter og dipp selv.

  I nettkurset mitt Ny Start går vi gradvis over fra ultraprosessert mat til rene råvarer. I en periode på 12 uker, så gjør vi en positiv forandring hver uke. En slik gradvis endring er enkel å gjennomføre i en travel hverdag med jobb, skole og barn.

  Les mer om Ny Start her

   

  Mine tips for smartere valg i hylla:

   

  ......................................................

  Dette er en Klubb Nordstrand-artikkel. For å lese resten av artikkelen må du være medlem i Klubb Nordstrand.

  Er du allerede medlem i Klubb Nordstrand? Da finner du artikkelen i Klubb Nordstrand når du er logget inn. 

  Som klubbmedlem får du alt dette for kun 129 kroner i måneden:

  • ny ukesmeny - hver uke! Fordi jeg vil gjøre det enkelt for deg å spise sunt!
  • konkrete fremgangsmåter, så du slipper å frustrere deg over uhåndterlig brøddeig eller pinlig slappe grønnsaker.
  • muligheten til å hele tiden lære noe nytt – som igjen vil booste motivasjonen.
  • jevnlig påfyll av inspirasjon.
  • enda flere oppskrifter enn de du finner på nettsiden eller i bøkene. «Jeg vet ikke hva jeg skal lage …» vil ikke lenger være en gyldig unnskyldning. 
  • nyttige artikler, kun for medlemmer - slik at du kan lære hvordan ernæring påvirker hud, aldring, bukfett, sykdommer og mye mye mer!
  • kontinuerlig påminnelser, så du ikke faller av lasset i en travel hverdag.
  • følelsen av å være en del av en gjeng (for det er du jo!).
  • tips og veiledning, så du kan nå målene dine – og nyte den vel fortjente seiersfølelsen.

  Les mer om Klubb Nordstrand her