Foccaccia

Foccaccia er et nydelig italiensk brød som gjerne serveres til tapas, supper og gryter. Det er opprinnelig laget på fullkorns, finmalt næringsrikt urkorn. Moderne restauranter lager det på stivelsesrikt og næringfattig moderne, siktet hvetemel. Det kan vi gjøre noe med. Her har jeg laget en oppskrift til deg på smaksrikt og næringsrikt urkorn. Dette er en oppskrift som sikrer deg både byggeklosser og smaker fra hele kornet.

Foccaccia er et nydelig italiensk brød som gjerne serveres til tapas, supper og gryter. Det er opprinnelig laget på fullkorns, finmalt næringsrikt urkorn. Moderne restauranter lager det på stivelsesrikt og næringfattig moderne, siktet hvetemel. Det kan vi gjøre noe med. Her har jeg laget en oppskrift til deg på smaksrikt og næringsrikt urkorn. Dette er en oppskrift som sikrer deg både byggeklosser og smaker fra hele kornet.

Ingredienser

5 dl lunkent vann

25 g fersk gjær

1 ss honning

1 dl extra virgin olivenolje

1 ts mineralsalt

1 ts timian

12 dl finmalt økologisk spelt

Til topping

0.5 dl olivenolje

1 ts timian

2 ts flaksalt

Slik gjør du

Til en langpanne på 30x40 cm trenger du:

1.

Forvarm ovnen til 200 gC.

2.

Løs gjæren i lunkent vann.

3.

Rør inn honningen, slik at den løser seg opp. Den vil få fart på hevingen.

4.

Ha olivenolje og timian i vannet.

5.

Ha saltet i melet, og bland dette sammen med væsken. Bruker du kjøkkenmaskin så kjør på laveste hastighet i 10 minutter. Så sakte at det etterlikner håndelting.

6.

La deigen stå til heving på et lunt sted i 30min. Gjerne med plast over.

7.

Dekk en langpanne med bakepapir.

8.

Ha deigen over på bakepapiret.

9.

Ta mel på fingrene og trykk deigen forsiktig utover. Den skal være omkring 2-3 cm tykk.

10.

Ha litt olivenolje og timian på toppen og trykk små hull i deigen med fingertuppene.

11.

La foccacciaen etterheve i 30 minutter.

12.

Strø over med litt flaksalt.

13.

Stekes på midterste rille i 25 min.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Variasjoner av denne får du om du bruker annen smakstilsetning enn timian. Du kan stikke 2 ss friske biter av rosmarin ned i deigen, 1dl grovhakket soltørket tomat, 2dl stenfrie sorte oliven eller 1 dl terninger av fetaost.

Prøv også:

Andre oppskrifter