Hjertebrød

Dette er et nydelig speltbrød som hever seg over natten. Det er supert å la barna røre og kna sammen deigen før de legger seg på kvelden. Så lar dere deigen stå kaldt og tar den frem etter neste dag. Hvis det ikke passer, så bruk heller en oppskrift på eltefritt brød.

Dette er et nydelig speltbrød som hever seg over natten. Det er supert å la barna røre og kna sammen deigen før de legger seg på kvelden. Så lar dere deigen stå kaldt og tar den frem etter neste dag. Hvis det ikke passer, så bruk heller en oppskrift på eltefritt brød.

Ingredienser

600 g øko spelt finmalt

300 g øko spelt grovmalt

200 g sammalt rug

1 ts mineralsalt

10 g fersk gjær

8 dl kaldt vann

Slik gjør du

1.

Ha mel, smuldret gjær og salt i en bakebolle. Dere behøver ikke løse gjæren i lunkent vann.

2.

Lag en fordypning i melblandingen.

3.

Mål opp vannet og hell det i fordypningen.

4.

Rør rundt med en sleiv og elt deigen sammen med hendene (5 minutter elting).

5.

Dekk bollen og sett den kjøling til heving over natten. Hvis deigen har stått i kjøleskapet, så tar du den ut på benken slik at den blir romtemperert før du elter den.

6.

Elt deigen for hånd (10min elting).

7.

La deigen hvile i 45 minutter.

Brød

1.

Elt deigen for hånd (5 minutter elting).

2.

Del deigen i 2 deler. Rull emnene til 2 store boller.

3.

Settes på stekeplate med bakepapir (eller i vanlig brødform om du vil).

4.

Skjær et hjerte med kniv på toppen, og strø på litt mel.

5.

Etterhev i 30 minutter.

6.

Stek brødene midt i ovnen på 175gC i 45 minutter. Bruk steketermometer de siste 15 minuttene av steketiden og la brødet steke til de får en kjernetemperatur på 95-98gC.

7.

Avkjøles på rist.

Rundstykker

1.

Elt deigen for hånd (5 minutter elting).

2.

Del deigen i 2 deler. Trill hver del til en 30cm lang pølse (6-7cm i diameter).

3.

Hver pølse skjærer du i 16 små emner, som du enten setter på plata som de er, eller triller til rundstykker. Da har du 32 rundstykker.

4.

Etterhev i 30min.

5.

Stek rundstykkene på 200gC i 12-15 minutter.

6.

Avkjøles på rist.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Er du glad i å bake og nyte fersk bakst? Da kan jeg anbefale disse oppskriftene:

 

Andre oppskrifter