Oppskrifter / Kikert crepes
Kikert crepes
Kikerter var en raritet i Norge for få år tilbake, men er nå til salgs i de fleste kjedebutikkene. På min matreise til India nylig, lærte jeg en rekke spennende matretter med kikertmel. Vi fikk ulike typer lefser, crepes og flatbrødliknende papadums. Du får kjøpt kikertmelet i større kjedebutikker, i asiatiske butikker og på de aller fleste helsekostbutikker. Melet er ikke laget av korn, men av belgfrukten kikert og er derfor helt glutenfritt.
Kikerter var en raritet i Norge for få år tilbake, men er nå til salgs i de fleste kjedebutikkene. På min matreise til India nylig, lærte jeg en rekke spennende matretter med kikertmel. Vi fikk ulike typer lefser, crepes og flatbrødliknende papadums. Du får kjøpt kikertmelet i større kjedebutikker, i asiatiske butikker og på de aller fleste helsekostbutikker. Melet er ikke laget av korn, men av belgfrukten kikert og er derfor helt glutenfritt.
Ingredienser
5 dl kikertmel
2 ts uraffinert havsalt/Himalayasalt
1 ts malt gurkemeie
1 ts øko Chili kryddermix (evt. 1/4 ts cayennepepper, 1/2 ts spisskummen, 1 ts oregano)
2.5 dl vann + 1 dl
1 finhakket løk
1 dl finhakket fersk koriander
3 ts øko kokosfett for steking
Slik gjør du
1.
Bland kikertmel, salt og gurkemeie i en bolle.
2.
Varm vannet til lunkent.
3.
Hell i 2,5 dl vann og pisk dette godt sammen til en klumpefri røre.
4.
Tilsett ytterligere 1 dl vann, slik at røren får konsistens som en pannekakerøre.
5.
Hakk løk og finhakk koriander. Tilsett løk, koriander og krydder til røren.
6.
Smelt 1/2 ts kokosfett i pannen for hver crepe. Stek dem 2-3 min. på middels varme. Snu crepen og stek 1 minutt på den andre siden.
7.
Legges rett på serveringsfat. Hvis du ikke skal servere dem med det samme, så legg dem lagvis med aluminiumsfolie imellom.
Oppskriften holder til 6 crepes.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Kikerter, og derfor også kikertmel, er svært rike på mange næringsstoffer, deriblant B9, jern og magnesium – essensielle byggeklosser det gjerne kan bli for lite av. Får du ikke tak i kikertmel, så bytt det ut med økologisk speltmel i oppskriften, eller bokhvete om du ikke tåler gluten.
Kikerter gir stabilt blodsukker, en langvarig metthetsfølelse og energi som varer lenge. De har fem ganger så høyt proteininnhold og fire ganger så høyt fiberinnhold som poteter. Kok derfor gjerne kikerter og lag en kikertsalat, kikertstuing eller brokkoli og hummusdip som alternativt til poteter.
Dersom du har lyst til å forsøke flere smarte matoppskrifter med belgfrukter i anbefaler jeg å prøve oppskriftene sort bønnegryte eller frokost-tortilla.
Kikerter kan brukes i salater, stuinger, males til mel, hakkes og frityrstekes i boller som falafel, røres sammen og bakes som farinata, kokes og moses til hummus eller tørristes og krydres lett i stekepannen og spises som snacks. Her er en oppskrift på kjempegode powercookies med kikerter.
Kikert crepes kan du steke og servere sammen dip av guacamole, tsatziki, hummus eller rømme. De egner seg som tortilla-lefser til fredagens taco, eller som wrap rundt en smakfull grønn salat.
De er både glutenfrie og vegan. Prøv du også!
Berit