Ostekake med avokado

Denne kaken smaker rikt av både lime og kokos, og avokado gir fyllet en deilig ostekakekonsistens. Den er mektig, så det er nok med et lite stykke til hver. Derfor kan denne lille kaken være rikelig til et selskap på åtte-ti personer.

Denne kaken smaker rikt av både lime og kokos, og avokado gir fyllet en deilig ostekakekonsistens. Den er mektig, så det er nok med et lite stykke til hver. Derfor kan denne lille kaken være rikelig til et selskap på åtte-ti personer.

Ingredienser (8 porsjoner)

Ostekake

17.5 g pekannøtter, grovhakket

6.25 g revet kokos

10 g grovhakket mørk sjokolade uten melk (+20g til pynt)

25 g dadler uten stein, grovhakket

0.375 ss kokosolje, smeltet og romtemperert

Fyll

550 g avokadokjøtt (jeg brukte 5 fullmodne avokado)

2 dl limesaft (ca. 6-8 lime)

1 ts revet lime skall (bruk skall av øko sitron om du ikke har øko lime)

190 g honning

1.5 dl kokosolje, smeltet og romtemperert

Slik gjør du

Ostekake med avokadobunn

1.

Forvarm ovnen til 150°C. Kle en kakeform (ca. 18-20 cm i diameter) med bakepapir.

2.

Ha nøtter og revet kokos på en stekeplate dekket med bakepapir. Rist i ovnen 7-8 minutter til gyllent.

3.

Ha nøtter og kokos i en kjøkkenmaskin og tilsett resten av ingrediensene til kakebunnen. Bland til kakedeigen henger litt sammen, men det skal være grove biter i deigen.

4.

Trykk kakedeigen godt ned i bunnen av kakeformen. Sett bunnen i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Fyll

1.

Ha alle ingrediensene til fyllet i en blender og kjør til en jevn pure. Smak til med limesaft, skall eller sødme etter smak.

2.

Ta frem kakebunnen og hell fyllet over bunnen.

3.

Dekk formen med en tallerken og sett kaken tilbake i kjøleskapet. Den trenger minst 2 timer for å stivne. Jeg lar den gjerne stå over natten.

4.

Serveres rett fra kjøleskapet.

5.

Pynt med litt hakket sjokolade og revet kokos på toppen.

Ostekakens bunn laget jeg av pekannøtter, men de kan du gjerne bytte til valnøtter som er både rimeligere og enklere å få tak i. Les mer om helsefordeler av en liten håndfull nøtter om dag her og her.

Med tilstrekkelig umettet fett av disse typene blir det lettere for hjernen å holde fokus, lagre minner, dempe uro og skape god sinnsstemning.

  • Les også: Rett fett ikke ett fett
  • Hva med en nydelig dessertopplevelse som utelukkende gir kroppen byggeklosser den har bruk for? Prøv Mango delight når du har lyst på noe søtt og veldig godt

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Avokado er en næringsbombe, rik på smarte byggeklosser til kroppen. Spiser du to spiseeskjer avokado, får du faktisk i deg omkring 20 vitaminer og mineraler.

En middels stor avokado inneholder 20-25 gram fett. Det meste av dette, minst 60%, er samme type enumettet fett som du finner i olivenolje. Fett som øker opptaket av plantestoffer fra både tomater, paprika og bladgrønt med inntil 5-600% om du tilsetter avokado i en salat. Fett som også viser seg å bedre din kolesterolprofil og forebygge hjerte-karsykdom. Avokadofett kommer også med en rekke helsebringende plantesteroler (beta-sitosterol, campesterol, and stigmasterol), med betennelsesdempende egenskaper. Og ikke nok med det. Byggeklosser fra avokado ser ut til å øke ombyggingen av karotenoider (især betakaroten) i grønnsaker til vitamin A i kroppen din. Avokadoen bidrar også med en rekke ulike karotenoider i seg selv, slokker gnister fra forbrenningen og senker det oksidative stresset i kroppen din.

Avokado gir et flott tilskudd av vitamin B6 og vitamin B9 til B-gjengen (B6-B9-B12) i cellefabrikkene dine. Den bidrar med gnistslokkende C-vitaminer og E-vitaminer, fiber og blodtrykkssenkende kalium og magnesium. Avokadoen er også en flott kilde til vitamin K1, som behøves for koagulering av blodet når blødninger skal stanses og som råvare når de hjelpsomme bakteriene i tarmen din skal produsere vitamin K2 som forbrukes når kroppen bygger sterke bein og tenner. Kort oppsummert – sikre deg 1/2-1 avokado hver dag!

Er du like glad i avokado som jeg er, så anbefaler jeg denne nydelige avokadodipen som du kan bruke som dip til grønnsaksstaver (agurk, gulerot, paprika, stangselleri, kålrot, blomkålbuketter, brokkolibuketter osv.) eller til småbiter av hjemmelaget knekkebrød.

Andre oppskrifter