Vegansk burrito bowl

Et supert alternativ til taco på fredagskvelden

Jeg elsker burritobowls med passe spicy og fargerike grønnsaker og mange spennende sauser og dip. Det er en flott variasjon til taco på fredagskvelden og er veldig lett å like. Min burrito bowl inneholder alt det jeg ville fylt en ordinær burrito med, men den serveres i en skål og ikke i lefse. Smakene er bare himmelsk sammen! Dette bør du prøve du også.

PS! Barna kan jo få lefser eller tacoskjell om de vil. Du kan bake egne lefser med glutenfri melblanding eller bruke sprø hjertesalatblader. Blir det rester igjen får barna en flott bonus; burritos i lunsjboksen dagen etter.

Pannestekt løk, mais og sorte bønner:

  • 1 eske sorte bønner (230g)
  • 1 boks øko mais (285g)
  • 1 gul løk, grovhakket
  • 1 ss Smøremyk rapskokos/olivenolje/klaret smør som stekefett
  • sort pepper og havsalt etter smak
  • 1 ts knust spisskummen

Surr løken blank i stekefett på moderat temperatur i en panne. Tilsett bønner, mais og krydder. La blandingen surre 2-3 minutter så smakene får sette seg og bønner og mais er gjennomvarme.

Basmatiris med koriander og lime:

  • 150g øko basmatiris (gjerne fullkornsris)
  • 1 dl frisk koriander
  • 1 ss limesaft
  • havsalt og sort kvernet pepper

Kok risen etter anvisning på pakken. Avkjøl. Rør inn hakket koriander og lime og smak til med havsalt og pepper

Ovnsbakt søtpotet i terninger:

  • 1/2 søtpotet, i terninger (ca.250g)
  • 2 ss olivenolje
  • havsalt og pepper

Ovnsbakt i terninger på 200gC i 15-20 min til møre.

Guacamole:

  • 1 avokado
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/3 rød chilli (uten frø), finhakket
  • ¼ lime, saften av limesaft
  • havsalt og pepper

Mos avokadoen, bland inn resten av ingrediensene og smak til med havsalt og pepper

Jalapenjosaus:

  • 1 grønn jalapenos
  • 2,5 dl rå cashewnøtter (bløtlagt over natten, eller minst 3 t)
  • 2,5 dl vann
  • 1 ss rå eplecidereddik/ hvitvinseddik
  • 1 ss hakket, rå sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss sitronsaft/limesaft
  • havsalt og sort kvernet pepper etter smak
  • ½ dl gressløk, hakket
  • Grill jalapenosen i ovnen under grillelementet, på grill eller i jernpanne til den blir sort og blærete på overflaten. Ha den over i en skål dekket av plastfolie i 10 minutter mens den avkjøles. Riv av skinnet. Fjern frø og stilk.
  • Ha jalapenos, cashewnøtter, vann, hvitløk, eddik, sitronsaft og sjalottløk i en blender. Kjør til en jevn saus. Tilsett mer vann om nødvendig. Smak til med havsalt og pepper. Ha sausen over i ei skål. Rør inn hakket gressløk. Settes i kjøleskapet.

Pico de gallo salsa (tomatsalat):

  • 2 store tomater
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss sjalottløk
  • en håndfull koriander
  • ¼ lime (saften)
  • 2 ss extra virgine olivenolje

Nå gjenstår det bare å rive litt rødkål, rød spisskål eller romanosalat, og nyte smakene.

 

Glad i meksikansk mat? Prøv også:

  1. Hverdagstaco med torsk
  2. Quesedillas
  3. Fajitas
  4. Hummus