Featured Image

Har du nok fordøyelsesenzymer?

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

Enzymer tåler selvsagt oppvarming til kroppstemperatur (37gC godt) – fordøyelsesenzymene produseres jo inne i kroppen i slik sydentemperatur. Det ser ut til at de kan tåle inntil 47-49 gC. I rå mat er derfor enzymene virksomme, aktive eller levende som noen velger å kalle dem. Mens hvis du varmebehandler maten > 47-49 g C så ødelegges peptidenes tredimensjonale struktur av varmen og deres aktivitet svekkes og ødelegges. Enzymene i maten er da ikke aktive lenger.

Når du spiser lite rå, enzymrik mat så må kroppen klare seg med sine egne fordøyelsesenzymer. Enzymer i spytt blandes godt inn i maten når du tygger den, magesaftens enzymer eltes inn i maten i magesekken og fordøyelsessafter fra bukspyttkjertelen har enzymer som tilsettes idet maten passerer første del av tynntarmen.

 

Lipaser kapper opp koplinger i fett, så triglyserider blir til tre frie fettsyrer og glyserol. Proteaser kapper opp koplinger i proteiner. Amylaser kapper koplinger i karbohydrater.

Hvis du tygger maten dårlig så spyttets enzymer ikke får gjort jobben sin, hvis du produserer for lite fordøyelsesenzymer, eller hvis matinntaket er for stort i forhold til den mengden fordøyelsessafter/enzymer din bukspyttkjertel greier å produsere, da kan maten bli ufullstendig fordøyd. Halvfordøyd mat dumpes da ned i tykktarmen, der den blir fermentert av tarmbakterier. Tarmbakterienes mange enzymsakser får ikke klippet opp sine koplinger fullstendig, maten blir ufullstendig gjæret og resultatet blir prompegass og gjerne løs, gråaktig, illeluktende og skummende avføring.

Enkle tiltak mot sure oppstøt 

Stress svekker magesyreproduksjonen og fordøyelsen. For jeger-og sankermannen betød stress-signalet umiddelbar fare. Da ble produksjonen av fordøyelsessafter nedprioritert og fokus å komme seg i sikkerhet. Stressmestring kan derfor lindre plagene. Alkoholkutt og røykestopp likeså.Et høyt inntak av karbohydrater i kosten kan også svekke magesyreproduksjonen.  Karbohydrater behøver ikke et surt miljø i magesekken for å fordøyes. Mye frukt, søtmelk, poteter, sukker, pasta, ris og brødmat gir derfor svekket magesyreproduksjon. Prøv lavkarbo kosthold og fermentert mat og drikke.

Test om du har nok fordøyelsesenzymer

Du kan få testet om du har nok fordøyelsesenzymer hos fastlegen, ved å ta en avføringsprøve som heter elastase 1 (feces). I norsk elektronisk legemiddelhåndbok for leger kan man lese at denne testen kan tilbys ved såkalt eksokrin pancreassvikt. Elastase 1 er en av flere proteaser som lages i bukspyttkjertelen. Den anses som en god markør på din bukspyttkjertelfunksjon. Dette hvis du har ofte problemer med oppblåsthet og løs mage . I tilfelle kan du ta tilskudd av fordøyelsesenzymer. Disse finnes både på apoteket (reseptfritt) og på helsekost.

Med økende alder blir magesekkens evne til å produsere nok magesyre redusert, en tilstand som er meget vanlig og ikke så kjent. På fagspråk heter den hypoklorydri. Lite magesyre kan vanskeliggjøre fordøyelsen av protein. Får du lett stinnfølelse spesielt etter måltider med kjøtt, kan problemet være for liten magesyre produksjon. Du kan for øvrig også få halsbrann eller svie øverst i magen. Det er nemlig slik at både for mye og for lite magesyre kan gi lignende symptomer. Mange som tror at de har for mye syre i magen og tar syrenøytraliserende eller andre medikamenter for å hemme syredannelse, kan faktisk ha det motsatte problem, altså for lite magesyre. For lite magesyre svekker fordøyelsen gjennom at enzymene ikke virker like godt ved feil pH.

  • Etter hvert som vi eldes lager vi færre enzymer i våre fordøyelsessafter
  • Magekatarr kan gi mindre magesyre og trøbbel med intrinsic factor og svekket opptak av B12
  • Kan vi øke enzymaktiviteten ved å bløtlegge og spire frø, nøtter, belgfrukt og korn?
  • Enzym i rå grønnsaker og i fermentert mat med melkesyrebakterier
  • Velg mest mulig øko

Pancreon med kronisk diare – kunne være ganske liberal med å teste ut

Elastase 1 – test

  • Tygg maten lenge- 25-30 tygg er optimalt (kua tygger 50-70 tygg per munnfull), vi har bare 1 mage og et relativt kort magetarmsystem så fordøyelsen må starte i munnhula for at vi skal ta opp nok næring.
  • Spis mer av maten rå
  • Drikk 1 glass vann med rå eplecidereddik før hvert måltid for bedre magesyreregulering
  • Sikre deg melkesyregjæret mat for melkesyrebakterier med enzymer

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling