Hvordan sikre seg nok C-vitaminer?
Vi trenger tilstrekkelige mengder C-vitamin for et best mulig forsvar mot infeksjoner. Kroppen lager ikke dette vitaminet selv, og lagrer det heller ikke. Derfor trenger du påfyll hver eneste dag. Får du nok C-vitamin i hverdagsmaten din?
Vitamin C er en kraftig antioksidant som kan nøytralisere gnister, eller frie radikaler, og dempe såkalt oksidativt stress i kroppen. Vitamin C har en rekke viktige oppgaver i immunforsvaret, derfor er det viktig å sikre seg påfyll av C-vitaminer når immunforsvaret kjempe mot infeksjoner (Carr 2017). Selv om anbefalt minimum daglig inntak (75-90mg for voksne) kan være lett å sikre seg, så kan det nok hende du har litt å gå på om du vil optimalisere C-vitamininntaket for å forbygge infeksjonssykdom (100-200 mg/dag). Et jevnt høyt inntak av C-vitaminrik mat og drikke kan bidra til å forkorte varigheten av infeksjoner i kroppen.
Smoothie som kan sikre deg tilstrekkelig C-vitamininntak:
- Rød C-vitaminsmoothie: 2 dl frosne jordbær, 2 ts nypepulver, 2 dl RÅ appelsinjuice
- Orange C-vitaminsmoothie: 2,5 dl RÅ appelsinjuice, kantaloupemelon, 2 ss sitronsaft, 1 frossen banan
- Grønn C-vitaminsmoothie: 2,5 dl RÅ eplejuice, 2 blader grønnkål, 1 kiwi, ½ tommel ingefær, 2 ss sitronsaft, 1 frossen banan
Prøv også disse oppskriftene:
I tidligere tider, før vi kunne importere sitrus, kiwi og meloner, holdt vi skjørbuken (C-vitaminmangel) unna gjennom å spise innmat, kålrot, og et rikt utvalg andre C-vitaminrike grønnsaker og bær. Kålrota kalles faktisk «nordens appelsin». Nå importerer vi grønnsaker, frukt og bær året rundt. Men finnes det kortreist, norsk C-vitaminrik mat vi kan velge?
10 norske C-vitaminrike matvarer (ref. Matvaretabellen):
Grønnkål, rå |
120mg |
Rosenkål, rå |
113 mg |
Brokkoli, rå |
70 mg |
Blomkål, rå |
58 mg |
Hodekål, rå |
54 mg |
Leverpostei, ovnsbakt |
77 mg |
Nype, rå |
840 mg |
Solbær, rå |
159 mg |
Molte, rå |
95 mg |
Jordbær, rå |
69 mg |