Hva er det bærene inneholder som gjør dem så suverene?
De siste årene har vi sett en økende interesse omkring sammenhengen mellom hva du spiser og helsen din – ikke bare kroppsvekten. Såkalt superfood er blitt et begrep i jakten på råvarer med mange smarte byggeklosser per tygg. Etter min mening er grønnsaker, bær, urter, spirer og krydder naturens superfood med svært mange helsebringende byggeklosser per kalori.
Bær kommer med en rekke smaksstoffer og sterke farger som alle kan bidra til god helse. Det er især forsket mye på bærenes polyfenoler. De seiler under mange navn, som for eksempel flavonoider, stilbener, tanniner og fenolsyrer. Bær kan ha omkring 15 ganger mer helsebringende tanniner enn frukt. Rips, bjørnebær og blåbær viser bemerkelsesverdig høyt innhold av fenoler, flavonoider og anthocyaniner.
Kraftige antioksidanter i bær slokker gnister fra forbrenningen din, fra sigarettrøyk og forurensning. Og det trengs, fordi kroppens eget antioksidantforsvar utfordres av det moderne menneskets livsførsel. Sterkt bearbeidet mat, mye sukker, forurensing, lite aktivitet og stress skaper unaturlig høye nivå av frie radikaler eller gnister inne i cellene våre. Disse må slokkes skal kroppen kunne holde seg frisk. Da kommer bærene godt med. Spiser du fargerike bær så demper du gnistregnet inne i cellene dine, så gnistene ikke skader celledeler og genbøker og forårsaker diffuse helseplager og sykdom.
Sykdommer vi kan unngå ved å spise bær
Oksidativt stress, eller mange gnister som ikke slokkes, er forbundet med en rekke helseplager og kroniske lidelser. Det være seg betennelser, overvekt, type-2-diabetes, hjerte-karsykdom, Parkinson, psykiske helseplager, Alzheimer og kreft. Høyt oksidativt stress svekker også immunforsvaret og speeder opp aldringsprosessen.
WHO anbefaler at vi koser oss med små fargerike bær hver eneste dag, spesielt for å forebygge overvekt, type-2-diabetes, hjerte-karsykdom og kreft. Videre ser det ut til at bær kan beskytte oss mot angrep fra mikroorganismer som sopp, virus og bakterier. Studier viser at bær både kan beskytte mot den kjente urinveisbakterien E.coli og mot magesyrebakterien Helikobakter Pylori. Bærekstrakter har også vist seg effektive i å hindre influensavirus innpass via luftveienes epitel. Så kos deg med en kopp bær om dag og sikre deg flere forkjølelsesfrie uker denne høsten og vinteren.
Og ikke nok med dette! Bær ser også ut til å bedre insulinfølsomheten, dempe produksjonen av betennelsesstoffer, sette fart på forbrenningen av helsefarlig bukfett og minske bukomfanget (ref. “12 uker til et sunnere liv og en smalere midje”)
Mennesket er skapt for et liv i pakt med naturen – kos deg med mere fargerike bær – det enkle er derfor det beste.
Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling