Featured Image

Hvordan sikre seg nok C-vitaminer?

Hvordan sikre seg nok C-vitaminer?

Vi trenger tilstrekkelige mengder C-vitamin for et best mulig forsvar mot infeksjoner. Kroppen lager ikke dette vitaminet selv, og lagrer det heller ikke. Derfor trenger du påfyll hver eneste dag. Får du nok C-vitamin i hverdagsmaten din?

Vitamin C er en kraftig antioksidant som kan nøytralisere gnister, eller frie radikaler, og dempe såkalt oksidativt stress i kroppen. Vitamin C har en rekke viktige oppgaver i immunforsvaret, derfor er det viktig å sikre seg påfyll av C-vitaminer når immunforsvaret kjempe mot infeksjoner (Carr 2017). Selv om anbefalt minimum daglig inntak (75-90mg for voksne) kan være lett å sikre seg, så kan det nok hende du har litt å gå på om du vil optimalisere C-vitamininntaket for å forbygge infeksjonssykdom (100-200 mg/dag). Et jevnt høyt inntak av C-vitaminrik mat og drikke kan bidra til å forkorte varigheten av infeksjoner i kroppen.

Smoothie som kan sikre deg tilstrekkelig C-vitamininntak:

  • Rød C-vitaminsmoothie: 2 dl frosne jordbær, 2 ts nypepulver, 2 dl RÅ appelsinjuice
  • Orange C-vitaminsmoothie: 2,5 dl RÅ appelsinjuice, kantaloupemelon, 2 ss sitronsaft, 1 frossen banan
  • Grønn C-vitaminsmoothie: 2,5 dl RÅ eplejuice, 2 blader grønnkål, 1 kiwi, ½ tommel ingefær, 2 ss sitronsaft, 1 frossen banan

Prøv også disse oppskriftene:

I tidligere tider, før vi kunne importere sitrus, kiwi og meloner, holdt vi skjørbuken (C-vitaminmangel) unna gjennom å spise innmat, kålrot, og et rikt utvalg andre C-vitaminrike grønnsaker og bær. Kålrota kalles faktisk «nordens appelsin». Nå importerer vi grønnsaker, frukt og bær året rundt. Men finnes det kortreist, norsk C-vitaminrik mat vi kan velge?

10 norske C-vitaminrike matvarer (ref. Matvaretabellen):

Grønnkål, rå 120mg
Rosenkål, rå 113 mg
Brokkoli, rå 70 mg
Blomkål, rå 58 mg
Hodekål, rå 54 mg
Leverpostei, ovnsbakt 77 mg
Nype, rå 840 mg
Solbær, rå 159 mg
Molte, rå 95 mg
Jordbær, rå 69 mg