Peanøttdadler

Er du småsulten og har lyst på noe søtt? Dersom du har dadler og et glass økologisk peanøttsmør i huset, så lager du disse nydelige herlighetene som tilbyr byggeklosser og fjerner søtsuget i en fei. Så godt- så enkelt.

Er du småsulten og har lyst på noe søtt? Dersom du har dadler og et glass økologisk peanøttsmør i huset, så lager du disse nydelige herlighetene som tilbyr byggeklosser og fjerner søtsuget i en fei. Så godt- så enkelt.

Ingredienser

Peanøttdadler

Ferske dadler

1.5 ts øko crunchy peanøttsmør per daddel

Slik gjør du

Peanøttdadler

1.

Skjær daddlene halvegs igjennom på langs, åpne dem forsiktig og fjern steinen.

2.

Fyll i 1/2 ts peanøttsmør og lukk daddelen.

3.

Skjær de fylte dadlene i to og dander søtt på et lite konfektfat. Så er det bare å kose seg.

Studier viser mange fordeler med å spise nøtter. De er rike på den enumettede fettsyren oljesyre, som beskytter mot hjerte-karsykdom.

En review-artikkel basert på fire store prospektive studier— Adventist Health Study, Iowa Women’s Study, Nurses’ Health Study og Physician’s Health Study, viser at du kan redusere din risiko for hjerte-karsykdom med hele 37% om du spiser nøtter minst 4 av 7 dager i uken, sammenliknet med om du sjelden eller aldri spiser nøtter.

Peanøttene bidrar også med sterk antioksidantkraft fra resveratrol, kjent som  gnistslokker i rødvin (Blomhoff R 2006). 

Visste du at lett ristede peanøtter faktisk kan ha et høyere antioksidantnivå enn rå peanøtter? Og at peanøtter har kraftigere antioksidanteffekt enn både epler, gulrøtter og beter?

Peanøtter er også proteinrike på linje med linser og bønner, fordi peanøtter tilhører belgfruktfamilien. Sist, men ikke minst, byr de på både E- og B-vitaminer og mineraler som kalium, magnesium og jern. Kos deg med en liten håndfull per dag for nydelige smaker og en god metthetsfølelse som varer lenge – utrolig nyttig om det er lenge til middag eller søtsuget melder seg. Kanskje ikke rart inntak av nøtter kan bidra til en mer stabil trivselsvekt (ref. Bes-Rastrollo M 2007).

Hjemmelaget nøttesjokoladepålegg får fin sødme fra honning eller lønnesirup som spiller på lag med plantekraft fra både nøtter og sjokolade, og blir til kjærkommen helsekraft i kroppen din. 

Med tilstrekkelig umettet fett av de typene du finner i nøtter, kan det bli lettere for hjernen din å holde fokus, lagre minner, dempe uro og skape god sinnsstemning.

Mat til sinns: Nytelser for minnet og sinnet viser deg enkle matgrep for et lettere sinn, gode følelser, glade tanker, skjerpet konsentrasjon og best mulig hukommelse – slik at du kan få mer glede ut av ditt liv. Prøv også nøttekuler fra boken min “Mat til sinns”

  • Topp ti hjernemattips finner du her
  • Og visste du at du kan spise mat som legger til rette for optimal konsentrasjon og hukommelse? Les mer om valg av smart hjernemat her.

Butikkene bugner av deilige norske grønnsaker. Wok grønnsaker i alle regnbuens farger og tilsett lettristede nøtter og frø etter ønske. La deg inspirere av denne kjempe gode oppskriften på grønn bønne-wok med cashewnøtter.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Varier gjerne med kreative hverdagsdesserter av nøtter, prøv både Yoghurt-iskake med nøttebunn og ristede nøtter i lønnesirup!

Andre oppskrifter