Featured Image

Topp 10 hjernemat tips

Vitaminarbeidere utfører oppdrag i hjernecellefabrikkene, og forbruker et rikelig utvalg av næringsstoff for å få det til. Deres produksjon av signalstoff, hormoner og celledeler er på topp- om de fortløpende får levert nødvendig næring.

Genene er oppskrifter som tydes når cellene skal lage sine mange forskjellige produkt. Kun deler av genene dine benyttes til enhver tid, og hvilket kosthold du får i deg kan påvirke både hvilke oppskrifter som tydes og om de leses riktig slik at cellenes mange produkt blir nøyaktig slik de var tenkt.

Hjernecellene dine fornyer seg gjennom hele livet og dette krever en jevn tilførsel av næringsstoffer hjernen benytter til både cellefornyelse og produksjon.  Å spise ren, naturlig og variert mat er med andre ord viktig for å tilføre hjernen et rikelig utvalg av næringsstoffer for optimal hjernefunksjon.

  • Vil du vite mer? Ta en titt på Berits bok Mat til sinns eller e-kurs Smart Hjernemat. Lær hvordan å dempe stress og uro og skap lykkekjemi med deilig hverdagsmat til det beste for kropp og sinn!

mat til sinns cover liggende fraiva

Topp 10 hjernemat tips:

Tips til god hverdagsmat for sunne hjerner…

1.  Essensielle fettsyrer Spis rett fett- det er ikke ett fett. Bytt ut andre planteoljer med extra virgin olivenolje, kaldpresset rapsolje og kaldpresset økologisk kokosolje. Spis fet fisk, fornuftige mengder melkefett, avokado, nøtter og frø.

2.  Fosfolipider fra egg, fet fisk og rå, usaltede nøtter og frø

3.  Levende plantestoff fra alle regnbuens farger av frukt, bær og grønnsaker. Lag smoothie med frukt og bær, og tilsett gjerne litt knuste linfrø og avokado. Antioksidanter og fytokjemikalier har hjernestimulerende egenskaper. De ulike fargene representerer forskjellige plantestoff. Disse gir et samvirke i kroppen, velg deg derfor 2-3 grønnsaksfarger hver dag.

4.  Fiberrike karbohydrater Server grønnsaker og rømmedip som kveldskos. Fiber i grønnsakene sammen med stivelse danner et bra miljø for fermentering og vekst av gode bakteriehjelpere i tarmen din. De bedrer din hjernefunksjon og sinnsstemning. Bruk litt naturlig fet, gjerne økologisk rømme som dip, sammen med urter og litt sitron.

5.  Essensielle aminosyrer fra fullverdige proteinkilder som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Lag gjerne kveldskos av yoghurt og skjørost, friske bær og hakkede nøtter lag på lag i serveringsglass. Kombiner planteproteinklider fra belgfrukt og frø så de blir fullverdige tilsammen, f.eks. i hummus (kikerter og sesamfrø).

6.  B- og D-vitaminrik mat som tilfører hjernecellene vitaminarbeidere i form av både B6-9-12 og vitamin D. Dette fordi det er trioen av B-vitaminer som produserer avanserte signalstoff som både løfter humøret, holder konsentrasjonen oppe og lagrer minner. Tilstrekkelig D-vitamin må til fordi denne vitaminarbeideren er sentral når oppskrifter skal tydes. Bruk rene råvarer som kjøtt, fisk, egg, grønne grønnsaker, bønner og linser, fet fisk og vitamin-D-beriket fiskeolje.

7.  Mineralrik mat med jern, sink, magnesiumm og jod for viktige prosesser i hjernen. Jern fra rødt kjøtt, leverpostei, linser, bønner, spinat og sesamfrø. Jod fra mager fisk, meieriprodukt, egg og jordbær. Sink fra grønne bladgrønnsaker, fisk og sjømat, asparges, bønner og cashewnøtter. Magnesium fra gresskar-og sesamfrø, quinoa, spinat, sorte bønner, cashewnøtter og mørk sjokolade. Gjerne økologiske råvarer fra en næringsrik jord.

8.  En håndfull rå, usaltede nøtter og frø. Bland rå, usaltede nøtter og frø av ulike typer i en skål. En håndfull nøtter og frø forsyner kroppen med næringsstoffer som B-vitaminer, jern, magnesium, kalsium, E-vitaminer, selen, kalium, sink, sunt fett og en rekke plantestoffer. Alle disse næringsstoffene   styrker hjernens funksjon og energiproduksjon. Valnøtter er spesielt bra for hjernen, med sitt innhold av omega-3- morsomt at de da også er formet som en hjerne. I kinesisk medisin er valnøtter kjent for å forlenge levetiden.

9.  Mørk sjokolade >80% kan du nyte hver dag. Spis gjerne 20-30 gram. Mørk sjokolade inneholder viktige plantestoffer som epicatechin, flavonoider og procyanidin, smarte fettsyrer og mineraler f.eks. magnesium. Mørk sjokolade synes å  bedre kognitiv funksjon, dvs.evne til konsentrasjon og innlæring. Smelt gjerne litt mørk sjokolade i vannbad sammen med litt økologisk kaldpresset kokosfett og tilsett litt revet kokos, vaniljefrø eller litt revet økologisk appelsinskall for spennende smaker.

10.  Drikk vann som tørstedrikk! Drikk vann regelmessig, fordi både forbrenningen din og hjernefunksjonen allerede er svekket når du kjenner “tørstefølelse”. Jeg drikker et glass vann til hver kaffekopp – det er en start.

e-kurs Smart Hjernemat: Gi dine hjerneceller den maten de ønsker og nyt smaken av et bedre liv