Featured Image

Derfor bør du bløtlegge nøtter og frø

Nøtter kan dempe inflammasjon og forebygge sykdom. De bidrar med umettet fett, vitaminer, mineraler, fiber, protein og en rekke gunstige plantestoffer. Noen av oss tar opp nøttenæringen dårligere og andre kjenner at nøtter er hardt for magen. Med ett enkelt grep kan du gjøre nøttene dine tarmvennlige.

Derfor bør du bløtlegge nøtter og frø

Du vil ha nøtter for deres umettede fett, især enumettet Omega-9, som du også finner rikelig av i ekstra virgine olivenolje og rapsolje. Den kan bidra til å dempe inflammasjon og øke det gunstige HDL-kolesterolet.

Du vil også ha nøtter for deres flerumettede omega-3 (ALA). For lite omega-3 i forhold til omega-6 (LA) bidrar til inflammasjon og sykdom. Balansen er viktig. Omega-6-rike planteoljer, margarin og ferdigmat med soya,-solsikke- og maisolje hemmer opptaket av omega-3 og vipper balansen mot omega-6 og inflammasjon. For å vippe likevekten tilbake, må du kutte omega-6-rike råvarer og sikre deg rikelig med omega-3 fra for eksempel valnøtter, bladgrønnsaker, alger, tran, fisk og sjømat. Det å spise omega-3-tilskudd alene, uten å redusere inntaket av omega-6 er slett ikke nok.

Reduserer du omega-6-inntaket ditt, øker du innbyggingen av omega-3 i cellemembranene dine betydelig

Nøttenes mineralrikdom

Du vil ha nøttene for deres mineralrikdom, både kalsium, sink, magnesium, jern og kopper. Men da må du tilberede nøtter og frø slik at kroppen kan nyttiggjøre seg mineralrikdommen.

Da må nøttenes fytinsyre brytes ned – et antinæringsstoff du finner i både korn, belgfrukt, nøtter og frø. Fytinsyre ser ut som en snøkrystall med fosformolekyler i krystallens armer. Snøkrystallen binder mineraler som kalsium, magnesium, jern og sink så opptaket i kroppen svekkes. Fytinsyren kan også irritere tarmslimhinnen litt på samme måte som gluten.

Når nøtter og frø bløtlegges kan absorbsjonen av mineraler, for eksempel sink og magnesium, øke med hhv 20 og 60%.

Det er mer fytinsyre i råvarer gjødslet med fosforrik kunstgjødsel enn naturgjødsel. I tillegg er vi moderne mennesker mer sårbar for fytinsyre hvis vi har forstyrret tarmflora (dysbiose). Fytinsyren hindrer ikke bare mineralopptaket, men den kan hemme våre fordøyelsesenzymer, slik som pepsin og trypsin i fordøyelsen av proteiner i magesekk og tynntarm.

Kli og kim er rike på fytinsyre, så ikke tilsett ekstra kli eller kim til brøddeigen

Hadde du vært drøvtygger hadde du hatt en fermenteringsmage som hadde brutt ned fytinsyra. Vi mennesker har imidlertid bare en mage og bør ha det meste av nøtter, frø, kornmat og belgfrukt bløtlagt eller fermentert. Dyrefett som i beinkraft ser også ut til å beskytte tarmen mot fytinsyren. I retter som kraftsuppe med byggryn og ertesuppe på svineknoke er denne kombinasjonen gjeldende. Tidligere generasjoner kokte beinkraft og bakte med surdeig så fytinsyra ble brutt ned. Urbefolkninger holder fremdeles tradisjonen i hevd for å kunne tåle korn, belgfrukt, nøtter og frø.

Litt fytinsyre ser ut til å kunne bidra i forebygging av kreft. En håndfull nøtter og frø går fint for de fleste

Derfor bør du bløtlegge nøtter og frø før konsum

Har du irritabel tarm, kronisk inflammatorisk tarmsykdom eller annen autoimmun sykdom, bør du være nøye med bløtlegging. Er du veganer eller vegetarianer, og dermed spiser mye nøtter, kornmat og belgfrukt, bør du også være nøye med bløtlegging for å holde inntaket av fytinsyre nede skal du unngå magetarmbesvær, mineralmangel og svekket proteinfordøyelse.

Slik bløtlegger og tørker du nøtter og frø:

  • Bløtlegg nøtter og frø i vann over natten (2-3 ss eddik/liter vann)
  • Skyll av bløtevannet
  • Tørk så på 40-50 gC i dehydrator eller i stekovn med døra på gløtt i 12-24 timer
  • Skolder du nøtter med skinn, slik som mandler og hasselnøtter, så du får du også vekk mye fytinsyre.

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling