Featured Image

Gjem nye smaker i mat du liker

Vi spiser for lite fiber til hjelpsomme bakterier i tarmen. En av de enkleste måtene å få i seg mer fiber på er å berike maten med belgfrukt. Erter, linser, bønner og kikerter passer litt overalt. Du får verdifullt planteprotein, en god dose mineraler og en rekke verdifulle plantestoffer på kjøpet. Det samme gjør jeg med kvernede linfrø og nøtter.

Mathea liker verken smaken eller konsistensen på belgfrukt.

Derfor skjuler jeg belgfrukten i retter hun liker, men jeg går aldri på akkord med den gode smak. Jeg lager purè av hvite bønner som røres inn i hvitsausen. Purè av kikerter og kikertjuicen i esken kan kjøres sammen med stavmikser og berike vaffelrøren og pannekakerøren. Tåler du ikke egg, så kan kikertjuicen erstatte egg i oppskrifter. Ett egg erstattes av tre spiseskjeer kikertjuice.

Kvernede linfrø og vann binder kikertmelet i hjemmelagde gluten- og melkefrie tacolefser. De bidrar med både fiber, mineraler og essensielle fettsyrer. En håndfull valnøtter kan lett få plass i en frukt-og bærsmoothie.

Litt kaldpresset kokosfett eller en liten skje MCT (mellomlange, mettede fettsyrer som kapryl- og kapronsyre) rører jeg inn i havregrøten. Men jeg går aldri på kompromiss med smak.

I produkter jeg lager så lurer jeg inn litt flere nyttige byggeklosser. Prebiotiske fiber søter sjokoladen og reduserer behovet for søtning i granolaen. Som bonus får du fiber som styrker tarmfloraen.

Litt vitamin D i hvitosten, dog bare litt, der er smuler brød. Magnesiumrike gresskarkjerner og selenrike paranøtter i nøttemiksen, mineralverktøy vi lett får for lite av. I oppskrifter lurer jeg inn litt krydder og urter vi har godt av.

Men jeg går aldri på kompromiss med smak. Mitt mål er å inspirere alle til å lage mer smaksrik og næringsrik mat. Dette så milliardvis av cellefabrikker kan få gjort jobben sin for deg. Først da kan du nyte den beste utgaven av deg selv og skrive ditt eget livs eventyr.

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling