Featured Image

La ingefær øke forbrenningen og dempe matsuget

Ingefær kan styrke tarmfloraen, dempe betennelser, lindre kvalme og migrene, bidra til et sunnere blodtrykk og bedre blodsukkerregulering. Ingefær kan også bedre metthetsfølelsen og bidra til at du lettere oppnår trivselsvekt og greier å holde deg slank.

En liten randomisert studie på 10 overvektige, friske menn (alder 39.1 ± 3.3 år og BMI 27.2 ± 0.3 kg/m2), viste at en ingefærdrikk (2g ingefærpulver løst i vann) bidro til betydelig økt forbrenning og økt metthetsfølelse (Mansour 2012).

Studien var liten, men med elegant såkalt 2-armet krossoverdesign og gjennomført på New York Obesity Nutrition Research Center. Hver enkelt deltaker fikk målt sin hvileforbrenning. De fikk så en standard frokost og så ble de tilfeldig trukket ut (randomisering) til å få en varm ingefærdrikke (2g ingefærpulver løst i vann) eller et tilsvarende krus varmt vann (placebo). Man tok så en rekke blodprøver og målte deltakernes forbrenning og registrerte deres følelse av metthet og sult hver time i 6 timer etter frokostmåltidet. Så byttet gruppene slik at man kunne registrere data både etter inntak av ingefærdrikk og placebo på samtlige deltakere (krossoverdesign). Studien viste betydelig effekt av ingefærdrikken. Forbrenningen av en standardisert frokost økte med 43kilokalorier og metthetsfølelsen økte. Deltakerne følte seg betydelig mindre sultne i timene etter frokosten den dagen de fikk slik ingefærdrikk. Forskerne konkluderer med at dette er interessante funn som indikerer at ingefær kan hjelpe til med å kontrollere appetitten.

Selv om studien er liten og det bør forskes enda mer på ingefær, så er det ingen grunn til å vente på flere studier før du sikrer deg smaken av denne herligheten. Jeg bruker revet ingefær i grønn te hver eneste dag og får på den måten i meg 1-2ss revet fersk ingefær. Andre dager lager jeg en varm drikk av revet ingefær og gurkemeie.

Lag deg en varm ingefærdrikk hver dag du også. Gjør det til en morgenrutine å trekke litt grønn te med ingefær, gjerne også med gurkemeie. Ingefærdrikken har en rekke dokumenterte helseeffekter. Kanskje kan den bidra til å dempe ubehagelig matsug og småspising også for deg.

Vi vet at overvekt er koplet til forstyrret tarmflora. Vi vet at en forstyrret tarmflora øker sukkeropptaket fra maten du spiser. Vi vet at ingefær styrker tarmfloraen – bare du spiser den.

  • Mansour, Muhammad S., et al. “Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study.” Metabolism10 (2012): 1347-1352.

TIPS til mer ingefær i hverdagen:

  1. Lag en ingefærdrikk
  2. Bruk ingefær i olivenoljevinaigretter på salater
  3. Spis syltet, skivet ingefær
  4. Bruk revet ingefær i grønne smoothies
  5. Juice ingefær og lag en ingefærshot

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling